Печат на тази страница
Форумът „Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС”, организиран от Областния информационен център – Варна, събра представители на общините, на НПО-сектора, на бизнеса и академичната общност, студенти и експерти в сферата на европейските проекти и програми. Сред официалните гости бяха народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и Емилия Милкова. Събитието откри проф. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, който бе домакин на събитието. Приветствие отправи и областният управител Стоян Пасев, а в поздравителен адрес до участниците министърът, отговарящ за Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова изрази удовлетворението си, че Кохезионната политика остава сред водещите дискусионни теми като инструмент за инвестиции в растеж и заетост. 
В качеството си на докладчик по регламента за Кохезионна политика българският евродепутат Андрей Новаков увери, че работи за повече пари за регионите и по-лесен достъп до европейско финансиране. По думите му в предложението на Европейската комисия за България са заложени 8% повече спрямо това, което имаме в момента, така че ще получим почти 9 млрд. евро за Кохезионна политика. Сред приоритетните теми в регламента за новия програмен период Новаков открои енергийната ефективност и инфраструктурата, за която са заложени средства и във фонда за сближаване на най-бедните региони и във фонда за регионално развитие. В отговор на поставените от студенти въпроси Андрей Новаков увери, че средствата по най-успешната програма на ЕС – "Еразъм +", ще се увеличат. По повод недопускането на нарушения при управлението на европейските проекти, той обяви, че се предвижда единен одитен контрол, който да е ефективен, без да обременява допълнително бенефициентите. 
Тенденциите по отношение на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. и приоритетите на България бяха представени от Малина Крумова – съветник на министър-председателя и член на работната група относно Кохезионната политика, Людмила Тозева и Мирослава Пигова от дирекция „Централно координационно звено” в Министерския съвет. Модератор на форума бе Георги Харизанов, зам.-председател на Института за дясна политика. 
Във втората част на форума дебатът премина към темата Кохезионната политика и младите хора - заетост, образование, обучение и социално включване. Доц. Магдалена Иванова отправи препоръки за повече възможности и лесен достът до финансиране за младите хора. Проф. Павлов призова за изграждането на реална връзка между бизнес, образование и прилагането на иновациите с помощта на европейско финансиране.
 
 
Областен Информационен Център - Варна
тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg
адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/
web: www.eufunds.bg, www.varna.bg
група във FB: Областен информационен център - Варна

Галерия със снимки