wrapper

Актуални отворени процедури

Структурни фондове на ЕС

Единен информационен портал

НОВИ ПРОЦЕДУРИ ПО ОПАК И ШВЕЙЦАРСКАТА ПРОГРАМА ЗАИНТРИГУВАХА ОБЩИНИТЕ

 

 

 

Силен интерес предизвикаха първите информационни срещи от кампанията на ОИЦ - Шумен в общините Хитрино и Венец. Присъстваха зам.кметове, служители на отделите по европейски проекти, кметове и кметски наместници, читалища и НПО. Екипът на Областния информационен център (ОИЦ) представи индикативната годишна работна програма на ОП „Административен капацитет" за 2013г. Представители на администрацията проявиха интерес към новите процедури за кандидатстване в нея, насочени към оптимизирането на общинските структури и мониторнг на общински политики през 2013г., по които са планирани общо около 3, 5 млн.лв. безвъзмездна финансова помощ. 
Много въпроси от общини, НПО и читалища провокира процедурата на Тематичен фонд „Партньорство и експертна помощ" по Българо-швейцарската програма. Роди се и идеята за съвместно партньорство между двете общини и швейцарски партньор за реализиране на екологични и социални проекти. 
Работодатели - земеделски производители поставиха въпроси относно допустимостта си по процедурата „ Ново работно място" и видовете курсове, които могат да се организират за безработни лица по нея. Споделено бе, че община Хитрино вече готви проект по схемата „Живот в общността". Условията за кандидатстване и по двете процедури на ОП „Развитие на човешките ресурси" бяха презентирани от експертите на областния информационен център. 
В хода на срещите участниците дадоха мнението си за новите приоритети и оперативни програми през следващия програмен период. 
Информационната кампания на ОИЦ продължава до 30 ноември. До края на седмицата ще бъдат посетени общините Велики Преслав, Върбица и Смядово, а през следващата седмица Никола Козлево, Каолиново, Нови пазар и Каспичан. Срещата във Велики Преслав е утре в 10.00ч. в зала „Галерията" на кметството. 

 

 СРЕЩА С МЕДИИТЕ ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ НА ОИЦ В ОБЛАСТ ШУМЕН

 

  

 

 

Експертите на центъра ще информират общини, фирми, неправителствени организации и административни структури в област Шумен, за възможностите да получат финансиране от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС до края на 2012г.
Първата среща от информационната кампания, бе с журналисти от регионални и местни медии. Тя се проведе в офиса на ОИЦ в Шумен днес. Представен бе графика за реализиране на кампанията по общини.
„На информационните срещи ще бъдат представени отворени процедури за кандидатстване по ОП „Развитие на човешките ресурси" и Индикативната годишна работна програма на ОП „Административен капацитет" за 2013г.", обяви управителят на ОИЦ, Галина Минчева. Представители на общините ще научат повече за процедурата за кандидатстване „Живот в общността", а за работодатели и безработни, експертите ще предоставят информация по процедурата „Ново работно място". През 2013г. ОП „Административен капацитет" ще финансира с около 3,5 млн. лв. проекти на общински администрации, предвиждащи оптимизиране на общинските структури и въвеждане на механизми за мониторинг и контрол при изпълнението на общински политики.
В рамките на информационната кампания, ще бъдат разпространени информационни материали, изготвени от центъра. Пред представители на публични организации и читалища ще бъде представена и процедурата за безвъзмездна финансова помощ към Тематичен фонд „ Партньорство и експертна помощ" в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 
В хода на кампанията експертите на центъра ще проучат и обществените нагласи за новите приоритети и оперативни програми през следващия програмен период (2014 - 2020). 
Срещите по общини започват утре в 10.00ч. Домакин е Община Хитрино. Срещата ще се проведе в НЧ „ Пробуда" в с. Хитрино. Кампанията ще продължи до 30 ноември. За периода ще бъдат посетени всичките 9 общини на територията на област Шумен. 
Областният информационен център е част от мрежата с 27 информационни центъра в страната. Той е създаден с проект на община Шумен, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ", договор № BG161РО002-3.3.02-00019-С0001. 

 

 

ОИЦ - Шумен е домакин в информационна кампания по проекта „Енергийно обновяване на българските домове. Проектният мениджър за Североизточния регион ясен до седмица

Спечелилата фирма е консорциум и ще бъде обявена на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), заедно с координати за контакт, които хората могат да ползват, когато търсят помощ за проектите по схемата „Енергийно обновяване на българските домове". Това съобщи на пресконференция в Областен информационен център (ОИЦ) - Шумен, Десислава Йорданова - директор на диркеция „Жилищна политика" в МРРБ.

„Шумен е в златната среда по брой заявления за участие в проекта", коментира местния координатор и експерт в ОИЦ, Анатоли Стоянов. Към момента са информирани над 120 граждани. „Градът е доста активен, предвид факта, че от общо 15 заявления за Североизточния регион, 9 са попадени във Варна, 4 в Шумен и 2 в Добрич", обяви Десислава Йорданова.

От приетите общо 4 заявления, 2 са одобрени по документи и предстои техническо обследване. Всяка сграда ще получи технически паспорт. С помощта на проектните мениджъри ще бъдат изготвени индикативни бюджети за сградите - кандидати. Проектът „Енергийно обновяване на българските домове" стартира през лятото на тази година и чрез него 150 сгради в страната ще бъдат санирани. В кандидатстващите сгради или блок-секции трябва да бъде постигнато съгласие между собствениците, като най-малко 67% от идеалните части в тях да се включат в проекта.

Осигурено е финансиране за собствениците на апратаменти, които не разполагат със собствени средства за да гарантират изискваното 50% съ-финансиране, съобщи Диана Петрова от фонда за жилищно обновяване. При предлаганите лихвени проценти, месечната вноска е не повече от 63 лева, коментираха експерти.

  

ЗА МОДЕРЕН И ЗЕЛЕН ГРАД МЕЧТАЯТ ДЕЦАТА НА ШУМЕН

12-годишният Виктор Иванов от СОУ „Сава Доброплодни" и 6-годишната Михаела Михова от ЦДГ №2 „Слънце" са победителите в регионалната фаза на конкурса „ Как искам Европейския съюз да промени моя град". Комисията е отличила творбите им заради оригиналните идеи и перфектната техника на младите художници. И двамата мечтаят в бъдеще Шумен да бъде с по-съвременни и интересни като архитектура сгради, повече зелени градини и места за отдих. Областният управител Димитър Александров и управителят на Областния информационен център Галина Минчева откриха днес изложба с рисунките на победителите и на 160-те  участници в конкурса. Домакин на експозицията бе художествена галерия „Елена Карамихайлова". Освен децата, на изложбата присъстваха техните родители и учители.

Губернаторът връчи на победителите грамоти и  mp3 плеъри, а всички останали участници получиха поощрителни награди - блокчета и пастели.

Екипът на Областният информационен център почерпи гостите с огромна торта.

Конкурсът за детска рисунка се провежда по инициатива на мрежата от 28 информационни центъра. Конкурсът стартира на 17 септември. От днес до 21 декември е националната му фаза, в която 56 регионални победители от страната ще се борят за първото място във всяка от двете възрастови групи. Още утре рисунките на двамата победители от Шумен ще бъдат изпратени в София за участие в конкурса.  На 21 декември министър Томислав Дончев ще обяви и награди победителите.

ДЕЦА ОТ ШУМЕН СЕ ВКЛЮЧВАТ В КОНКУРСА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

9-годишният Петър Петров и 8-годишната Арзу Ертанова са първите участници в конкурса за детска рисунка „Как искам Европейският съюз да промени моя град". Третокласникът Петър учи във второ основно училище „Д-р Петър Берон", а второкласничката Арзу е от начално училище „Княз Борис I". Научили за конкурса в училище, а родителите им ги подкрепили да се включат в инициативата. Малките художници мечтаят с помощта на  Европейския съюз в Шумен да продължат да навлизат съвременни технологии и да се модернизира инфраструктурата на града. Конкурсът за детска рисунка стартира на 17 септември  под егидата на министъра по по управление на средства от Европейския съюз Томислав Дончев. В него участват деца от 6 до 12 години. До 19 октомври децата трябва да предадат творбите си в мрежата от 27 областни информационни центрове в страната. На 1 ноември ще бъдат излъчени регионалните победители. Техните рисунки ще отпътуват за София, където на 21 декември, министър Дончев ще отличи най-добрите.

За допълнителна информация:

Име на служител: Галина Минчева

Длъжност: Управител на ОИЦ

Тел./факс: 054/966 200; 830 662

e-mail: oic_shumen@abv.bg 

ПЪРВО ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА САНИРАНЕ В ШУМЕН

Първото заявление за интерес и подкрепа (ЗИП) за саниране на сграда в Шумен бе подадено в 7 -мия ден от старта на конкурсната процедура по проекта „Енергийно обновяване на българските домове". Това отчетоха експертите на Областният информационен център (ОИЦ), където се приемат документите на желаещи да санират сградите си. На пресконференция в офиса на ОИЦ-Шумен бе представен домоуправителят подал първото заявлнеие. Даниела Бъчварова сподели, че преговорите със собствениците на 12 -те апартамента в сградата са продължили около година, но на проведеното Общо събрание са постигнали съгласие и 75% от тях са изразили желание да се включат в проекта. „Надеждата е да стигне до край, защото това е единствената възможност", заяви Бъчварова.

32 са заявленията подадени в цялата страна до днес, сочи справка на Регионалното министерство. Най-много (11) заявления са подадени в гр.София, 6 в Смолян, 3 в Русе по 2 заявления в Бургас, Благоевград и Пловдив,  и по 1 заявление в Шумен, Варна, Разград, Габрово и Плевен.  Към момента по проекта са отправени над 600 запитвания, 161 от тях са от Североизточния регион  (Варна и Шумен).

Конкурсната процедура по проекта „ Енергийно обновяване на българските домове" стартира на 02 юли и няма краен срок. Оперативна програма „ Регионално развитие" поема 50% от средствата по всеки проект за саниране.

ОКОЛО 200 ДУШИ РАЗГЛЕДАХА ФОТОИЗЛОЖБАТА НА ОПРЧР В ШУМЕН

  

„С нас те направиха първата крачка и успяха" е мотото на изложбата, с която Управляващият орган на Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси" представи във фотоси 40 от най-добре реализираните проекти, финансирани от Европейския социален фонд в първия програмен периода 2007 - 2013г. Изложбата бе открита от областния управител на Шумен Димитър Александров, зам.-кмета по социалните дейности в общината Седат Кадир и представители на Управляващият орган и на Дирекция „Регионална служба по заетостта" - Варна.„ Към момента сме платили чрез оперативната програма 540 млн.лева, които са 20% от общият бюджет на програмата. Имаме амбицията тази година да повишим темповете на изпълнение, така че да достигнем почти 100% усвояване в края на програмния период - 2015г.". Това заяви при откриването на изложбата Наталия Ефремова - главен директор на ГД „ Европейски фондове, международни проекти и програми" в Министерството на труда и социалната политика. Шумен е сред областите с най-много проекти по оперативната програма. В момента се изпълняват 39 проекта, на стойност 4.3 млн.лв., сочи статистиката. От Министерството дадоха висока оценка за усвояването на европейските средства от бенефициенти в Шумен. В изложбата бяха показани два от финансираните вече местни проекти.  

ВИСОК ИНТЕРЕС КЪМ ПРОЕКТА ЗА САНИРАНЕ НА МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ В ШУМЕН

 

Над 50 домоуправители и собственици на апартаменти присъстваха на информационна среща в Шумен, организирана от Министерство на регионалното развитие и благоусройството (МРРБ) и Община Шумен. Срещата е част от информационна кампания в 36 - те града, включени в проекта „Енергийно обновяване на българските домове".

Присъстващите се интересуваха от условията за кандидатстване, а най-силно ги вълнуваше допустимостта на разходите за саниране и възможностите за осигуряване на изискваното съ-финансиране от страна на собствениците на жилища.

„В бъдеще за информация ще се обръщате към местните координатори, работим в сътрудничество и с Областния информационен център в Шумен" - заяви Десислава Йорданова - директор на Дирекция „Жилищна политика" в МРРБ. Тя представи основните етапи на кандидатстване по проекта и подчерта, че най-напред се прави техническо обследване на сградите, където е декларирано желание за саниране и едва след като е ясен бюджетът и има съгласие на живущите, се създава Сдружение на собствениците и се подава проекто-предложение.

Тоня Сакарова - старши сътрудник в Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" разясяни възможностите за ползване на нисколихвени кредити за осигуряването на 50% съфинансиране по проектите.

Финансовият ресурс е 50 млн. лева. Очаква се парите да стигнат за санирането на 180 - 200 жилищни сгради в страната. Интересът на участниците в информационната среща бе провокиран и от издигнатия пред входа на кметството макет на апартамент, в процес на саниране.

Информационните срещи ще продължат до 20 юни, а на 01 юли стартира процедурата за кандидатстване.

НАД 40 УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ В ШУМЕН ТЪРСЯТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ

  

В Деня на Европа, над 40 ученици и студенти посетиха Областния информационен център (ОИЦ) в Шумен, за да получат информация и материали за отворени европейски програми за кандидатстване и възможности за реализиране на идеите и потенциала си в европейски институции.

Христина Христова - най-младото попълнение в младежкия екип на Представителството на Европейската комисия в България презентира „Стратегията  Европа 2020", приоритетите на ЕС в сферата на образованието през новия програмен период и програмите за стажуване в Европейския парламент, Европейския съд и Европейската централна банка.  Най-младите  посетители на центъра проявиха интерес и към фондовете, с които Общността подпомага младежки инициативи.

„Как да кандидатстваме по образователните програми на Общността и по програмата „ Младежта в действие" бяха сред най-често задаваните въпроси по време на импровизираната тематична приемна в офиса на ОИЦ.

Сред посетителите на приемната в деня на Европа бяха и представители на бизнеса и европейските информационни мрежи „Enterprise Europe Network" и Центровете „Европа Директно". Обсъдени бяха възможности за съвместно сътрудничество между европейските информационни мрежи и Областния информационен център в Шумен. Бизнесът получи материали и информация за успешни проекти, финансирани от Структурните и Кохезионния фондове в ЕС през периода 2007 - 2013 г. и за новите приоритети през следващия програмен период 2014 - 2020 г. Интерес предизвика тематичният обхват за бизнес проектите, които ще бъдат  финансирани директно от бюджета на Общността, представени  от ръководителя на „Enterprise Europe Network" - Русе, Христина Каспарян.

ОБЩИНА КАСПИЧАН ЖЕЛАЕ ПЪРВА ДА ПОЛУЧАВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФОНДОВЕТЕ НА ЕС

„Надяваме се, че като първи ваши домакини, в бъдеще ще получаваме и първи информация за Структурните и Кохезионния фондове на ЕС в област Шумен". Това заяви зам.-кмета на община Каспичан Боряна Бойчева по време на първата изнесена информационна среща, която екипът на Областен информационен център - Шумен проведе в Каспичан.

Над 30 души от общинския център присъстваха на форума, който бе организиран по покана на началника на отдел „Европейски програми и хуманитарна политика" Христина Димитрова.

Срещата бе открита от кмета на община Каспичан, Милена Недева. Тя  представи проекта за пречиствателна станция на общината. Експерти на Областния информационен център презентираха две процедури за кандидатстване през 2012г. - „Помощ в дома" и „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност", Компонент II от ОП „Развитие на човешките ресурси". Първата схема е отворена за кандидатстване, а общината в Каспичан готви проектопредложение. Втората процедура е за безработни лица, които ще бъдат подпомогнати с до 20 хил. лв. за развиване на самостоятелна стопанска дейност, но при условие, че са преминали обучение по Компонент I на Оперативната програма.

Представители на читалища от община Каспичан поставиха въпроса за статута на читалищата и нуждата от включването им като бенефициенти по оперативните програми през новия програмен период. Кметовете на населени места предложиха да се разшири кръгът от бенефициенти, като се даде възможност и на кметствата в малките населени места да кандидатстват самостоятелно с проекти.

През м. юни, Областният информационен център планира изнесени информациони събития за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС във всичките 10 общини на област Шумен.

За допълнителна информация:

Име на служител: Галина Минчева

Длъжност: Управител на ОИЦ

Тел./факс: 054/966 200

e-mail: oic_shumen@abv.bg

КАРСТЕН РАСМУСЕН - ЗАМЕСТНИК-НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛА ЗА БЪЛГАРИЯ В ГД „РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА" НА ЕК: МНОГО Е СВЕТЛО И УЮТНО ПРИ ВАС

 

Офисът на Областния информационен център бе първият обект, който Карстен Расмусен посети в Шумен по време на своята работна визита в града. Заместник-началникът на Отдела за България в Главна дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия похвали усилията на екипа на центъра в разпространението на информация за Структурните и Кохезионния фондове на ЕС в област Шумен.

Расмусен се поинтересува какъв е обхватът на действие на центъра, по какви канали се предоставя информацията, и колко посетители са потърсили услугите му до момента. „Все още не сте направили официалното откриване, а вече се радвате на висок интерес", отбеляза със задоволство Расмусен, след като научи, че на месец посещенията надхвърлят 100. „Работата ви е много интересна, знам го от опит", сподели още той.

Управителят Галина Минчева запозна Расмусен със създадените по проекта информационни материали, които центъра предоставя на посетителите. В заключение Расмусен се поинтересува кога офисът ще бъде напълно обзаведен и оборудван и поръча на екипа да го информира за развитието на центъра.

На тръгване той се снима с екипа на Областния информационен център.

НАД 30 ДУШИ СЪБРА ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ НА ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ШУМЕН

Повече от 30 представители на неправителствени организации, училища и читалища присъстваха на информационна среща, организирана от Областен информационен център - гр. Шумен. На събитието бяха представени актуални схеми за кандидатстване по ОП „Развитие на човешките ресурси".

Присъстващите на срещата се интересуваха от възможностите за установяване на партньорство по схемата: „ Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства". Отправени бяха запитвания за допустими дейности по схемата, и възможности които тя дава за финансиране на училища и детски градини, в които няма деца от етническите малцинства. Участниците в срещата поискаха от екипа на центъра съдействие за организиране на информационен ден-обучение с участието на представители от Управляващият орган на ОП"Развитие на човешките ресурси", за да поставят конкретни въпроси, свързани с разработването и изпълнението на проектите.

По време на информационната среща бяха представени и условията и реда за кандидатстване по схемата: „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта", където кандидати  могат да бъдат образователни и обучаващи институции, работодатели и социално-икономически партньори.

СЪДИЛИЩА ЧАКАТ НОВИТЕ ПРОЦЕДУРИ ПО ОПАК

  

Съдилищата в Шуменска област проявяват интерес към новите процедури по ОП „Административен капацитет", които предстои да бъдат отворени за кандидатстване тази година. На среща в Областен информационен център - Шумен, представители на съдебната администрация се запознаха с основните параметри на схемите по подприоритет 1.5„ Прозрачна и ефективна съдебна система" и  подприоритет 2.4 „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси". Приемът на проекти по двете схеми се очаква да бъде обявен в периода март-юни, тази година. Бюджета по първата процедура е 3 млн.лв., а по втората - 7 млн.лв. Минималният праг на безвъзмездната помощ за проект е 50 хил.лв.

Нито една от съдебните администрации в област Шумен не е била досега бенефициент по оперативна програма „Административен капацитет". Причината е в липсата на капацитет за разработване и изпълнение на проекти, финансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС. Проблем за съдилищата е и осигуряването на средства от бюджетите им за външни консултанти при разработването на проекто-предложенията.

В бъдеще от съда ще разчитат на помощта на експертите в Областния информационен център, за осигуряване на своевременна информация по оперативните програми.

ОТКРИТИ ПРОЦЕДУРИ ПО ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ ПРЕДСТАВЯ ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ШУМЕН

Две информационни срещи за представяне на актуални процедури за кандидатстване по Оперативна програма  „Административен капацитет" и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" организира Областен информационен център - Шумен.

Поканени са  представители на държавната и общинска администрации, административни структури, неправителствени организации, училища и читалища.

Срещите са насрочени по график, както следва:

  • 13 март, 14:00ч. - Представяне на възможности за кандидатстване по процедура 1.1 „Ефективна структура на държавната администрация" от ОП „Административен капацитет";
  • 28 март, 14:00ч. -Схеми за кандидатстване по ОП „Развитие на човешките ресурси".

НОВ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПОМАГА НА БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ЕВРОПРОЕКТИ

Областен информационен център (ОИЦ) - гр. Шумен ще подпомага потенциалните бенефициенти по европейски проекти, като разпространява информация за открити процедури по оперативните програми и популяризира добри практики по проекти на регионално и национално ниво.

Офисът на центъра се намира на адрес: бул. „Славянски" №17 (вдясно от централният вход на общината). Работното време на ОИЦ - гр. Шумен е всеки делничен ден от 9.00 - 17.30 ч. Посетителите могат да поставят въпросите си на място и да ползват достъп до специализирана литература за Кохезионната политика и фондовете на ЕС. Телефонът за връзка с центъра е 054/966 200 .

„Вече са установени основните комуникационни канали, по които ще разпространяваме информацията в област Шумен", съобщи на пресконференция  управителят на центъра Галина Минчева. В списъка с потенциалните ползватели са над 120 организации. Експертите от ОИЦ - гр. Шумен ще информират общини, фирми, неправителствени организации, училища и административни структури в област Шумен, за актуални възможности да получат финансиране от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Те ще участват и в обучения и информационни дни,  инициирани от центъра или от Управляващите органи на Оперативните програми.

Центърът е създаден по проект „Европейски информационен център - Шумен, договор №BG161РО002-3.3.02-00019-С0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансиран от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

За допълнителна информация: Галина Минчева Управител на ОИЦ Тел./факс: 054/966 20 e-mail: oic_shumen@abv.bg

ПОВИШАВА СЕ ИНТЕРЕСА НА БЕНЕФИЦИЕНТИТЕ КЪМ СТРУКТУРНИТЕ И КОХЕЗИОННИЯ ФОНД

Засилва се интереса на бенефициенти от област Шумен към оперативните програми и възможностите за финансиране на проекти от Структруните и Кохезионния фонд на ЕС. Това отчитат експертите на Областния информационен център в Шумен, след проведеният първи кръг срещи с представители на общини, фирми, неправителствени организации и и административни структури от областта.

В хода на срещите, бе представен Областният информационен център, услугите и дейностите, които ще извършва. Дискутирани бяха добри практики при кандидатстване и изпълнение на проекти по оперативните програми в област Шумен.

„Най-силен е интересът към Оперативна програма „Регионално развитие" и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", коментира управителят на центъра Галина Минчева. Общините и училищата от региона имат най-богат опит в тези две програми, но срещат трудности при прилагането на законодателството по ЗОП при изпълнение на проектите. Основен проблем е верифицирането на разходите по междинните плащания  и забавяне на разплащанията по всички оперативни програми. Участниците в срещите настояха за спазване на посочените срокове за плащания в договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Читалищата поставиха въпроса за съ-финансирането при реализиране на спечелени проекти и нуждата от осигуряване на мостово финансиране, подобно на това по ФЛАГ за общините.

Присъстващите на срещата представители на административни звена в областта проявиха интерес към процедура 1.1 „Оптимизиране на структурите на областните и общински администрации" по Оперативна програма „Административен капацитет".

Още в тази категория: « ОИЦ Ямбол ОИЦ Хасково »

Оперативни програми

Относно

Порталът се доразвива и поддържа по проект 0045-ЦИО-3.2 „Поддръжка и доразвиване на Единния информационен портал за Структурните фондове и Кохезионния фонд в България www.eufunds.bg” (BG161PO002-3.2.01-0004-C0001). Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.