wrapper

Актуални отворени процедури

Структурни фондове на ЕС

Единен информационен портал

ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ОБУЧЕНИЕТО ЗА РАБОТА С ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И НАБЛЮДЕНИЕ В РУСЕ

Над 50 представители на администрации, неправителствени организации, центрове за професионално обучение от Северен централен планов район се включиха в обучение за работа с Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН).

Обучението беше организирано от дирекция „Информация и системи за управление на средствата от ЕС" в администрацията на Министерски съвет, съвместно с Областен информационен център - Русе.

Публичният модул на ИСУН предоставя обобщена информация за финансовото изпълнение на оперативните програми, като позволява да се правят справки на различни нива, които могат да бъдат избрани от потребителите на системата. Генерираните данни могат да помогнат в работата на представители на средствата за масово осведомяване, неправителствени организации, публични институции и всеки един заинтересован гражданин. Целта на публичния модул е да се подобри прозрачността при изпълнението на оперативните програми.

Модулът „Електронни услуги за бенефициенти" подпомага кандидат бенефициентите при подаване на проектно предложение, като им спестява съобразяването с работното време на администрацията. Същевременно чрез този модул по електронен път се отчитат вече одобрените проекти, като се осигурява проследяване на изпълнението на проекта.

ОИЦ - Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма„Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Обучението се организира в изпълнение на проект № 0040-ЦКЗ-2.2 „Постоянна подкрепа и обучение на настоящи и бъдещи потребители на ИСУН" финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ". 

СРЕЩИ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ И С ПЕНСИОНЕРСКИТЕ КЛУБОВЕ ОРГАНИЗИРА ПРЕЗ НОЕМВРИ ОБЛАСТНИЯТ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - РУСЕ

Четвъртокурсници  от факултет „Бизнес и мениджмънт"  се запознаха с дейността на Областния информационен център - Русе. Екипът представи действащите в момента оперативни програми в България, както и хода на подготовката на новия програмен период 2014-2020 година. В програмата на зимния семестър на четвъртокурсниците  са заложени дисциплини като  „Управленски операции", „Управление на проекти" и „Стратегически мениджмънт". Срещата им с експертите от ОИЦ - Русе им позволи да разберат същността на оперативните програми и начините за получаване на средства от структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС.

През месеца Областният информационен център ще направи и среща с академичното ръководство на Русенския университет, както и с преподаватели в различните факултети. Пред тях ще бъде представена актуална информация за финансовият инструмент JEREMIE, единния портал eufunds.bg и публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение на европейските средства (ИСУН), както и приоритетите пред България за периода след 2014 година.

Другата целева група, с която екипът на Областния информационен център ще се срещне през месеца са представители на третата възраст. Членовете на различни пенсионерски клубове в града ще се запознаят с особеностите при подготовката на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Част от пенсионерите и в момента ползват услугите й чрез програмите за домашни помощници или лични асистенти.

ОИЦ - Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  

 

ВИТАН ИВАНОВ И ГАМЗЕ ФАРИЕВА СА ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА ЗА РИСУНКИ „КАК ИСКАМ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ДА ПРОМЕНИ МОЯ ГРАД"

6-годишният Витан Иванов от ЦДГ „Детелина" и 12-годишната Гамзе Фариева от ОУ „Иван Вазов" в Русе са победителите в конкурса Как искам Европейският съюз да промени моя град", организиран от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.

Големите награди връчи заместник-кметът „Европейско развитие" в Община Русе Страхил Карапчански. Двамата най-добри художници получиха MP3 плеъри, грамоти и комплекти за рисуване. „Децата и техните мечти са бъдещето, и ние трябва да им помогнем да го видят реално тук", каза Страхил Карапчански.

Витан е нарисувал магически град, в който всички са добри, винаги има слънце и красотата е навсякъде, включително и по покривите на къщите. Гамзе пък вижда как благодарение на Европейския съюз градът ни от сиво-кафяв става светъл и приветлив.

5-членно жури избра 40 рисунки, които екипът на ОИЦ-Русе подреди в изложба. Заместник-кметът Карапчански остана очарован от рисунката на третокласничката от СОУПНЕ „Фридрих Шилер" Патрисия Петрова, която показва дом за кучета и котки.

Общо 543 рисунки на деца от русенска област пристигнаха за регионалния кръг на конкурса „Как искам Европейският съюз да промени моя град". Регионът е на трето място в страната по брой участници след София и Пазарджик. Всички художници, пресъздали мечтата си за бъдещето на града, в който живеем получават поощрителни награди и грамоти за участието си.

Двете русенски рисунки ще участват в националния кръг на конкурса в София, който ще приключи на 21 декември 2012 г., когато министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев ще се срещне с децата и лично ще връчи наградите на отличените. Победителите ще получат PSP конзола.   ОИЦ - Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  

ТРУДЕН ИЗБОР НА РИСУНКИ В КОНКУРСА „КАК ИСКАМ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ДА ПРОМЕНИ МОЯТ ГРАД"

  

Повече от 2 часа 5-членно жури от художници, представители на областната и общинската администрация и на информационния център ЕВРОПА ДИРЕКТНО разглеждаха и избираха най-добрите рисунки в конкурса, организиран от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз. В Русе пристигнаха общо 543 творби на деца от региона.

Художниците Веселин Георгиев и Златка Стойкова, старши експертът АКРР в Областна администрация Кремена Кръстева, и.д. директор на дирекция „Европейско развитие" в Община Русе Катя Павлова, и управителят на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Емилия Петкова след дълъг дебат с професионални и емоционални аргументи, определиха по един победител в двете възрастови групи - 6-10 години и 11-12 години. Най-добрите художници - момче от детска градина и момиче от основно училище в Русе - ще получат за награда MP3 плеър. Още осем малки художници ще получат поощрителни награди от ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Русе. Всички участници ще имат поощрителни награди, осигурени от Централния информационен и координационен офис.

Заради многото рисунки, впечатлили журито, екипът на Областния информационен център ще подреди изложба с част от тях в офиса на пл. „Свобода" 4 (Доходното здание). Изложбата ще бъде открита на 1 ноември 2012 г., когато ще бъдат обявени и победителите в регионалния кръг на конкурса.

Картините на отличените ще бъдат изпратени в София за националния кръг, от който също ще бъде излъчен победител. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои  на 21 декември 2012 г., когато министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев ще се срещне с децата и лично ще връчи наградите на отличените. Победителите ще получат PSP конзола.  

ОИЦ - Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

ОБЛАСТEН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - РУСЕ ЗАПОЧНА ТРЕТИ КРЪГ ОТ СРЕЩИ В ОБЩИНИТЕ

С две срещи в община Сливо поле с представители на администрацията и на местните земеделски производители започна поредният кръг от срещи в региона, организирани от Областния информационен център. Експертите представиха актуалните към момента процедури за кандидатстване - за администрацията по оперативна програма „Административен капацитет" и „Без граници", а за арендаторите и предприемачите - „Безопасен труд". Участниците ще запознаха и с хода на подготовката за новия програмен период и плановете на управляващите органи, както и с проекти, реализирани с европейски средства в Латвия.

До края на седмицата екипът на ОИЦ - Русе ще посети Иваново и Ветово, където също ще представи актуалните процедури по оперативните програми „Административен капацитет" и „Развитие на човешките ресурси". Срещата в Иваново е в сряда от 9 часа в сградата на Общината, а във Ветово началният час е 10 в Младежкия дом.

ОИЦ - Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

За допълнителна информация:

Гергана Илиева,

Главен експерт «Комуникация и информация»

Тел./факс: 082 506 899 e-mail: oic_ruse@abv.bg

 

ДЕЦА ЩЕ РИСУВАТ МЕЧТИТЕ СИ ЗА ГРАДА В КОНКУРС

„Мечтайте смело! Това е начинът да започнем да променяме местата, на които живеем по начин, по който ще ни харесва на нас самите." Това каза управителят на Областния информационен център - Русе Камелия Златанова при откриването на учебната година в ОУ „Отец Паисий" в Русе. Тя обяви началото на конкурса за детска рисунка на тема „Как искам Европейският съюз да промени моя град". Инициативата се провежда под егидата на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Неин организатор е Централният информационен и координационен офис в Администрацията на Министерския съвет и 27-те областни информационни центъра (ОИЦ).

Децата, майките, татковците, бабите и дядовците могат да мечтаят заедно, като малките претворят не само своите, а и фантазията на родителите си за по-добър живот.

„Превръщайки градовете си в по-уютни места за живеене, имаме шанс да видим как наследниците ни остават в България", каза още Камелия Златанова.

Участниците в конкурса ще бъдат в две групи - 6-10 години и 11-12 години. До 19 октомври 2012 година, екипът на Областния информационен център ще очаква рисунките на адрес: Русе, пл."Свобода" 4. Няма ограничения за техниката на изработка на картините, нито за техния формат. Задължително изискване е рисунките да са свързани с темата на конкурса. Едно дете може да участва само с една картина и само в един ОИЦ. На 1 ноември 2012 г. ще бъдат обявени победителите в двете възрастови групи в регионалния кръг. Класираните на първо място ще получат МР3 плеър, а всички останали участници - поощрителни награди.

Картините на победителите ще бъдат изпратени в София за националния кръг, от който също ще бъде излъчен победител. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои  на 21 декември 2012 г., когато министър Дончев ще се срещне с децата и лично ще връчи наградите на отличените. Победителите ще получат PSP конзола.   

ОИЦ - Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ПРОЦЕДУРАТА „БЕЗ ГРАНИЦИ" В РУСЕ 

Над 50 представители на институции, неправителствени организации, синдикати и работодателски организации присъстваха на срещата, организирана от Областния информационен център - Русе и Областна администрация Русе за представянето на схемата „Без граници", финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси". Интересът към процедурата е освен заради широкият кръг бенефициенти, също и заради възможните допустими дейности. Заместник-областният управител Андриан Райков откри събитието с думите, че активността на общините при разработването на проекти, води до повишаване на капацитета им.

Целта на „Без граници" е да се изгради платформа за обмяна на идеи и планове за най-доброто използване на финансовата помощ на ЕСФ в областите: заетост, образование, обучение и учене през целия живот, социално включване, административен капацитет, добро управление на проекти.  

Допустими кандидати и партньори са работодатели (микро, малки, средни и големи предприятия), социално-икономически партньори, неправителствени организации, общини, образователни, обучителни и научни институции и организации, браншови и секторни организации. Сред дейностите, които ще се финансират е разпространението и обмяна на информация и опит, съвместно провеждане на социални експерименти между партьорските организации, проучване на опита на страни от ЕС или извън него.

Общият размер за безвъзмездната финансова помощ по процедурата „Без граници" е над 26 милиона лева. Всеки проект трябва да бъде на стойност между 50 000 и 300 000 лв. Пълният комплект Насоки за кандидатстване е публикуван на: www.esf.bg и http://eufunds.bg/.

Крайният срок за представяне на проектните предложения е 25 октомври 2012 г.

СВЕТОВНА КУХНЯ ОТ ЕКСПЕРТИ ПО ЕВРОПРОГРАМИ

Екипът на Областния информационен център в Русе стана „корица" на кулинарното списание Сити Кулинар. Камелия Златанова, Диана Григорова, Марина Билчева и Гергана Илиева представят на страниците на изданието любимите си рецепти, приготвени с много любов и ентусиазъм.

Управителят на центъра Камелия Златанова дава рецептата за уникалния кулинарен Коридор  №7. Идеята за името на ястието с пилешко и бяло вино, идва от смесването на подправки , типични за поречието на Дунав, който е част от европейския транспортен коридор №7.

Диана Григорова представя гръцка локумена баница, Марина Билчева показва любимите си бабини курабийки, а Гергана Илиева - мъфини със стафиди и шоколад.

Констатацията на екипа на списанието, изведено в заглавие на статията е, че експертите от Областния център разбират не само от проекти, а и от кулинария.

Списанието излиза в събота, заедно с тиража на местния вестник „Бряг" и е сред най-търсените в града.

ОИЦ - Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ ЗАДАДЕНИТЕ ВЪПРОСИ В ОИЦ-РУСЕ ПРЕЗ ЮЛИ СА ЗА САНИРАНЕТО

Близо 90 русенци са посетили Областния информационен център през м. юли и са задавали въпроси, свързани с възможностите за финансиране по оперативните програми. Една четвърт от тях са се интересували от схемата за енергийно обновяване на жилищата. Приемът на документи започна преди месец. Най-честият въпрос е дали сградата ще получи безплатен технически паспорт, ако собствениците се включат в първата фаза на проекта, а след това не продължат участието си в него. Експертите обясняват, че техническият паспорт е безплатен само за тези, които изпълнят препоръките на проектния мениджър до край и сградата бъде напълно обновена.

Другите въпроси, които задават русенци, са по процедурата на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" - „Енергийна ефективност и зелена икономика".  По нея малки и средни предприятия от различни сектори могат да получат финансиране, за да намалят разходите си за енергия и да инвестират в енергоспестяващи производства.

От началото на годината повече от 700 души са посетили ОИЦ - Русе, а близо 800 са участниците в събитията, организирани от екипа.

Областният информационен център в гр. Русе е създаден по проект на Община Русе (№ BG161РО002-3.3.02-0004-C0001), финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той е на стойност близо 450 хиляди лева и ще продължи 36 месеца.

ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН, ПРЕЗЕНТАЦИИ И ИЗЛОЖБА ПО ОП „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ" В РУСЕ Русе ще бъде част от Годишно информационно събитие за 2012 година на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). На 28 юни  2012 г. (четвъртък) в 11 часа пред Доходното здание Иван Кръстев - главен директор на главна дирекция „Европейски фондове и международни проекти" в МТСП, Светлана Ангелова - заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в 41-то Народно събрание и Пламен Стоилов - кмет на Русе ще открият пътуващата фотоизложба „С нас те направиха първата крачка и успяха". 40-те фотографии разказват човешките истории на малка част от над 650-те хиляди българи, възползвали се от възможностите по ОП „Развитие на човешките ресурси" и представят резултатите от успешно реализирани проекти, финансирани със средства от оперативната програма.

В същия ден в 11:30 часа в зала 1 на Областна администрация ще има информационен ден, по време на който бенефициенти, представители на целевите групи, медии, широката общественост, могат да разговарят директно с експерти на оперативната програма и да се запознаят с напредъка по изпълнението й, с процедурите, които предстои да се обявят, или да се включат в състезания, които имат за цел да популяризират ОП РЧР в България.

Изложбата „С нас те направиха първата крачка и успяха" ще гостува в Русе до 3 юли 2012 г. Събитието се провежда със съдействието на Областен информационен център (ОИЦ) - Русе, който е част от мрежата от 27 ОИЦ в цялата страна.  

БЛИЗО 700 УЧАСТНИЦИ В СРЕЩИТЕ НА ОИЦ - РУСЕ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

„Развитие на човешките ресурси" е оперативната програма, по която са зададени най-много въпроси от посетители на информационните срещи, организирани от Областния информационен център (ОИЦ) в гр. Русе. Хората са се интересували най-много от възможността за ползване на услугите домашен помощник, социален асистент и личен асистент. Бенефициент по схемата са общините, които ще създадат Центрове за услуги в домашна среда или Звена за услуги в домашна среда към съществуващите домашни социални патронажи. Проектни предложения се подават до 29 юни 2012 година в Агенцията за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика, както и по електронен път на https://eumis.government.bg/.

На голям интерес в региона се радва и процедурата за образователна интеграция на деца и ученици от малцинствата. По нея могат да кандидатстват общински администрации, училища, детски градини, неправителствени организации, които да ремонтират кабинети или стаи, в които учат деца от малцинствата. Минималният размер на средствата, предвидени за реализацията на всеки проект е 50 000 лева, а максималният - 390 000 лева. Документи се подават до 9 юли 2012 година в Министерството на образованието, младежта и науката.

От началото на годината екипът на ОИЦ - гр. Русе е организирал общо 17 информационни събития, в които са участвали над 680 представители на администрациите, неправителствените организации и бизнеса. Посетителите в офиса на Центъра на пл. „Свобода" № 4 са се интересували най-много от възможността да финансират бизнеса си по ОП „Развитие конкурентоспособността на българската икономика". Средно по 93-ма души са посещавали на месец Областния информационен център.

148 договора за финансиране на проекти по оперативните програми са сключени в област Русе от началото на програмния период. Само за последните два месеца са подписани договори за 7 проекта, които ще се реализират в региона.

Общата стойност на договорените средства е 98 724 917 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е 44 737 256 лева. В община Русе са подписани 94 договора, на стойност 53 540 646 лева, от които са изплатени 19 275 234. 38% от проектите в областта са вече изпълнени, а бенефициентите са получили всички договорени средства.

Областният информационен център в гр. Русе е създаден по проект на Община Русе (№ BG161РО002-3.3.02-0004-C0001), финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той е на стойност близо 450 хиляди лева и ще продължи 36 месеца.   

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В РУСЕ СЕ ЗАПОЗНАХА С ПРОЦЕДУРАТА „СЪПРИЧАСТНОСТ"

30 представители на неправителствени организации на хора с увреждания се запознаха с насоките за кандидатстване на по схемата „Съпричастност" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". На срещата, организирана от Областния информационен център в Русе, присъстваха местни координатори на национално представени организации на хора с увреждания. Те се ангажираха да работят с националните си ръководства по изготвянето на проекти по процедурата.

По „Съпричастност" ще бъдат изградени центрове за подкрепа на хора с увреждания, които да помогнат за тяхната трудова реализация и социалното им включване. Допустими кандидати са национално представителни организации на хора с увреждания и национално представителни организации за хора с увреждания. Заложената финансова рамка е 5 милиона лева, като минималният размер на безвъзмездна финансова помощ е 100 хиляди лева, а максималният - 350 хиляди лева.

Участниците в срещата проявиха интерес и към процедурата „Помощ в дома". Голяма част от членовете на организациите на инвалиди са ползватели на услугите „социален асистент" и „домашен помощник". За допълнителна информация: Гергана Илиева, Главен експерт «Комуникация и информация» Тел./факс: 082 506 899 e-mail: oic_ruse@abv.bg

ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - РУСЕ ПРОВЕДЕ ПЪРВА СРЕЩА В СЛИВО ПОЛЕ

Областният информационен център в Русе започна работа с първа информационна среща в община Сливо поле. Експертите от Центъра представиха насоките за дейността си през 2012 година, услугите, които ще предоставят, както и текущата реализация на проекти от региона, финансирани по оперативните програми на ЕС. 40 представители на местната администрация, неправителствения сектор и кметове на кметства задаваха въпроси, свързани с възможностите за финансиране на местни инициативи - закупуване на медицинска апаратура, ремонт на стар кино салон и обновяване на библиотечния фонд в селските читалища.   

В момента в община Сливо поле по оперативни програми са приключени 4 проекта на обща стойност 978 506 лева, а един е регистриран в Информационната система за управление и наблюдение. По един от проектите, спечелен от местната администрация, са подменени топло- и хидроизолацията на стените и покривите на училището и детската градина в гр. Сливо поле, както и на училището в с. Голямо Враново.

До края на месеца ще бъдат проведени подобни срещи във всички осем общини на област Русе.

Областният информационен център в гр. Русе е създаден по проект на Община Русе (№ BG161РО002-3.3.02-0004-C0001), финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той е на стойност близо 450 хиляди лева и ще продължи 36 месеца.

Още в тази категория: « ОИЦ Сливен ОИЦ Разград »

Оперативни програми

Относно

Порталът се доразвива и поддържа по проект 0045-ЦИО-3.2 „Поддръжка и доразвиване на Единния информационен портал за Структурните фондове и Кохезионния фонд в България www.eufunds.bg” (BG161PO002-3.2.01-0004-C0001). Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.