Първата в страната изпитателна лаборатория в мебелната индустрия е създадена в Монтана по проект по ОПИК

На 14 юли 2022 г. в сградата на фирма „БКК-95“ ООД – гр. Монтана, Сдружение „Български мебелен клъстер“ (БМК) отчете изпълнението на проект „Иновативни заедно“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020“ (ОПИК).

Чрез него са изградени и оборудвани изпитателна лаборатория и дизайн, аудио и видео център. Разработен и прототипиран е собствен иновативен продукт на клъстера – „умен чин“. Организирани и проведени са участия на представители на БМК в три големи европейски събития за представяне на капацитета и качеството на българската мебелна промишленост.

Ключов елемент на проекта е разположената на територията на „БКК-95“ ООД – гр. Монтана изпитателна лаборатория, която е първата в страната за мебелната индустрия. Тя ще служи за укрепване и обновяване на иновационната и развойната дейност на клъстера и за подпомагане на сътрудничеството при реализирането на проекти. Лабораторията ще бъде достъпна и за членовете на клъстера, и за външни ползватели. Целта на дизайн центъра е изготвяне на идеи за иновативни проектни решения както за самия клъстер като обединение, така и за неговите членове. А целта на аудио и видео центъра е създаване на мултимедийно съдържание за обучение на персонала.

Друг важен елемент от изпълнението на проекта е т. нар. „умен чин“, който е новост на националния и европейския пазар. Той съчетава различни функции и отговаря на съвременните изисквания по отношение на ергономичност, безопасност, приложение и интерактивност. Включва елементите на традиционната част от обзавеждането на училищните стаи и новите технологии, създаващи полезен ефект както за учебния процес, така и за самите ученици.

Представители на БМК са взели участие в три от големите европейски събития в бранша – HiDesign в Мадрид, Испания, през септември 2021 г.; HOTEC EU във Виламура, Португалия, през октомври 2021 г. и Hotel Industry Forum в Алгавре, Португалия, в края на юни 2022 г. И в трите си участия БМК е представил разработката „умен чин“.