Над 715 млн. лв. ще се инвестират за подобряване качеството на въздуха по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Над 715 милиона лева ще бъдат инвестирани пряко в мерки за подобряване на качеството на въздуха по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС). Това стана ясно в рамките на работна среща на 12.10.2022 г., на която присъстваха заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, Галина Симеонова, главен директор на главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“, кметове, зам.-кметове и представители на 21 общини.

Зам.-министър Колева припомни, че преди дни Европейската комисия официално одобри новата програма и вече се работи по подготовка на процедурите за кандидатстване. Според нея трябва да докажем пред Европейската комисия, че усилията на България към подобряване на качеството на въздуха дават резултат, за което е необходимо партньорство с общините.

„Надявам се всички да сме научили уроците си – очакваме решение от Съда на ЕС във връзка с превишенията на нормите на ФПЧ10, което неминуемо ще доведе до финансови санкции. МОСВ полага постоянни усилия за това да минимизираме щетите за бюджета колкото е възможно. Но за съжаление резултатите от мониторинга са факт – продължаваме да имаме общини с превишения на нормите за ФПЧ“, допълни зам.-министър Колева.

Средствата по Приоритет 5 „Въздух“ на ПОС 2021-2027 г. ще бъдат насочени към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух, които са в обхвата на Решение на Съда на ЕС по дело C-488/15 от 5 април 2017 г. и са с регистрирани превишения на среднодневните норми и/или средногодишната концентрация на ФПЧ в периода 2017-2021 г.

По процедура „За по-чист въздух!“ ще се финансира подмяната на топлоуреди на дърва или въглища с екологични алтернативи. Основният източник на замърсяване на въздуха с ФПЧ е битовото отопление. За да получат безвъзмездно нов топлоуред, гражданите ще трябва да предоставят за рециклиране старите си устройства на твърдо гориво. Процедурата с бюджет от 610 млн. лв. ще бъде отворена за кандидатстване от страна на общините през първото тримесечие на 2023 г.

Процедура „Зелена инфраструктура в градска среда“ ще подкрепя озеленяване на урбанизираните територии, включително възможност за инвестиции в иновативни подходи. Бюджетът от 105 млн. лв. ще може да се инвестира в разширяване на съществуващи зелени площи, изграждане на зелени стени, облагородяване на „кални петна“ и др. Приоритетно това ще става с растителни видове с висока степен на поглъщане и/или задържане на фини прахови частици.

*21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух в периода 2017-2021 г. са: Асеновград, Благоевград, Перник, Столична община, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.