С МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ПО ИНТЕРРЕГ ИПП Р БЪЛГАРИЯ – Р СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Със заключителна конференция днес в Благоевград приключиха дейностите по проект "Трансгранично сътрудничество за борба с горските пожари”, съфинансиран от ЕС чрез Интеррег ИПП Програмата за трансгранично сътрудничество Република България – Република Северна Македония 2014 – 2020. Водещ партньор по проекта е Сдружение на югозападните общини и той се изпълнява в сътрудничество с Център за развитие на Югоизточния планов регион на Р Северна Македония. Общата стойност на проекта е 395 361,14 евро.

Участие в конференцията взеха проектните партньори, както и представители на общини, служби за пожарна безопасност и защита на населението и доброволни формирования от двете страни в пограничния район. По време на събитието бяха представени постигнатите резултати по проекта и беше дискутирана необходимостта от нормативни промени, регламентиращи защитата при бедствия.

През изминалите 24 месеца са проведени специализирани обучения на представители на общинските териториални противопожарни единици и доброволни формирования - членове на трансграничната мрежа за превенция и реагиране на природни и екологични опасности. По три такива обучения са проведени в Р България и Р Северна Македония, информира ръководителят на проекта Илияна Цветанова. Целевите групи, обхванати от проектните дейности, са общини от Югозападна България и Югоизточна Македония, териториални противопожарни единици, доброволци – членове на доброволни противопожарни формирования, както и жителите на общините в Югозападна България и Югоизточна Македония.

Проведени са информационни кампании за насърчаване на доброволчеството и за предотвратяване на горски пожари. Доставени са и лични предпазни средства, защитно облекло и друго противопожарно оборудване и екипировка на общините от двата погранични района в съседните държави.

В резултат на изпълнените дейности е създадена Трансгранична партньорска мрежа за превенция и реагиране при природни и екологични опасности с постоянен характер, повишено е  общественото внимание върху ползите от доброволчеството и превенцията на горските пожари. Повишен е капацитетът и квалификацията на противопожарните служби и доброволните формирования.

В края на днешната конференция беше подписан и Меморандум за сътрудничество и партньорство, целящ създаване на мрежа за трансгранично партньорство за координация и адекватен отговор на природни и екологични опасности, със специален акцент и фокус върху горските пожари. Първи Меморандума подписаха Сдружение на югозападните общини и Център за развитие на Югоизточния планов регион на Р Северна Македония. Документът ще бъде качен на уеб страниците на двете организации и към него могат да се присъединяват и нови партньори.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com