НОВО МОДЕРНО ЗАТВОРНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ СЕ ОТКРИ ВЪВ ВРАЦА

   Екипът на ОИЦ – Враца взе участие на 04.04.2024 г.  в закриваща конференция по проект: „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“.

  Три затворнически общежития, три преходни отделения (half way house), два ареста, пробационна служба и обучителен център. Това са основните резултати от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, който Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) изпълнява по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021. Дейностите бяха отчетени днес на заключителна конференция във Враца, като събитието съвпадна с откриване на новото общежитие от открит тип към затвора в града.

  Затворническото съоръжение във Враца е с капацитет до 180 лишени от свобода. След реконструкция в спалните помещения има санитарни възли, изградени са бани и модерен кухненски блок. За лишените от свобода има зала за свиждане, магазин в мястото за престой на открито, спортни площадки. За надзорния и административния състав са подсигурени работни помещения, отговарящи на европейските изисквания и стандарти. Средствата за преустройството и ремонта за новите корпуси във Враца са в размер на 1 млн. 627 хил. лв.

  На конференцията присъстваха ресорният заместник-министър на правосъдието Георги Николов, главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, партньори по проекта от Кралство Норвегия и др. От името на Министерството на правосъдието заместник-министър Николов благодари на норвежките колеги за доброто сътрудничество и споделения опит, чрез които България успява да отговори на предизвикателствата и поетите международни ангажименти по отношение на условията в местата за лишаване от свобода.

  До края на месеца трябва да бъдат завършени и другите основни обекти по този проект, който се финансира от НФМ с общо 12 849 803 лв. Сред тях са реновираните общежития „Хеброс“ към затвора в Пловдив (капацитет до 130 лишени от свобода) и „Строител“ към затвора в Бургас (капацитет 80 лишени от свобода). В Пловдив, в Бургас и в общежитие „Самораново“ към затвора в Бобов дол  се изграждат и преходни отделения, т.нар. half way house, с които ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за подготовка на затворниците и тяхното адаптиране преди включването им обратно в обществото. В Петрич предстои да бъде открит новият арест и пробационна служба, нови арестни помещения ще има и в Самораново. В Пазарджик вече трета година функционира обучителен център, в който се провеждат различни професионални курсове. 

  В края на месец април се очаква да бъде открит и най-амбициозният проект на МП и ГДИН – новият затвор и учебен център в Самораново.