Гарите в Белозем и Маноле - обновени и удобни

Гарите в Белозем и Маноле са модернизирани и с нов европейски облик след изпълнението на втората фаза от проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура на линията Пловдив-Бургас в обособена позиция 1 в участъка Скутаре – Оризово.

Цялостното обновяване на отсечката е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрастуктура“ 2014-2020 г. с изпълнител Обединение „Европейски железници“. 

Изградени са шумозащитни и предпазни стени, осигурен е и достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова, а влаковете вече могат да се движат с по-висока скорост, до 130 км в час в съответствие с всички нормативни изисквания. Рехабилитирани са  железния път, системите за сигнализация и телекомуникация, приемните здания и техническите сгради.

На гарата в Белозем е изграден и пешеходен надлез, както с асансьори така и със стълби. Гарата в Маноле също е обновена.

Модернизираните гари в Маноле и Белозем са по главната за страната жп линия Пловдив – Стара Загора – Бургас, която е  и част от Транс-европейската транспортна мрежа с транспортен коридор „Ориент/ Източно Средиземноморски”. 

Повече чуйте в звуковия файл: