Разградски гимназисти стажуваха в Португалия по европроект

В рамките на проект 2023-1-BG01-KA121-VET-000121937, финансиран от Програма „Еразъм +” на ЕС, ученици от Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри” посетиха португалския град Коимбра.

Визитата се осъществи в периода 16 февруари – 11 март, а домакин бе Технологично и професионално училище на Сико – Център Пенела (Escola Tecnológica e Profissional de Sicó – Pólo de Penela) в града.

В рамките на богата програма за учебно-производствената дейност работеха българските и португалски ученици. В екип те преплетоха знания и умения в лабораториите на гимназията - домакин.

Гимназистите се потопиха в атмосферата на новите технологии в областта на хранително – вкусовата и химическата промишленост със съвременна апаратура, роботизирана технология и акредитирани европейски лаборатории.

Разградската група посети и лабораториите за крио-изследвания и генетични изследвания, като PCR-тестовете бяха сред най-впечатляващите работни места. Те въведоха българските стажанти в света на висшите технологии и генното инженерство.

Последва и културно-информационна обиколка на град Коимбра. Историческите му забележителности заинтригуваха много гостите от България.

С визитата  учители и ученици от двете държави положиха основа за едно дългосрочно сътрудничество. По проекта следва още едно съвместно тяхно обучение, както и посещение в Португалия на втора група разградски ученици през месец юли тази година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.