Масова подкрепа за концепцията на театралите в Казанлък

     На 15.04.2024 г., в залата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“, гр. Казанлък се проведе поредното публично обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции от Областен информационен център – Стара Загора – част от Звеното за публични консултации към РСР на Югоизточен регион на планиране.
    Единствената национална концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ)  с №BG16FFPR003-2.001-0017 „ПОДПОМАГАНЕ НА СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА“, с водещ партньор НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, предизвика голям интерес сред жителите на община Казанлък. Един от партньорите в проектната идея за мащабни инвестиции, в богатия свят на сценичните изкуства в страната, е Общински театър „Любомир Кабакчиев“, гр. Казанлък.
    Събитието бе открито от г-жа Радка Тилева – управител на Областен информационен център – Стара Загора, която поздрави присъстващите в залата официални гости, дейци на културата и изкуството от различни културни институти в страната, медии и жители на община Казанлък за проявения интерес към новия подход на Програма „Развитие на регионите“, който е насочен към разрешаване на местни проблеми, както и финансова подкрепа на амбициите за развитие и на по-малките населени места.   
    Представянето на проектните идеи, включени в предложението, обхващащо територията на всеки един от шестте района на планиране в страната, включително и Югоизточен, направи пред присъстващите г-жа Мария Христова – координатор на концепцията. Тя разказа за трудностите, с които са се сблъскали по време на разработване на плана за интегрирани инвестиции, но и за удовлетворението от начина на работа през този програмен период, тъй като малките театри и културни институти са получили безценна подкрепа за представяне на проектните си идеи, за да бъдат те успешно представени в концепцията и да имат шанс да се борят за  финансирането, и реализацията им. „Идеята беше да се създаде синергичен ефект, да се съберат възможностите, силите и средствата, за да се постигне общо развитие за създаването на качествени културни продукти в страната“ – подчерта тя. Директорът на театъра г-жа Нели Шабанова не скри задоволството си от пълната зала и с вълнение представи конкретните мерки, разписани в концепцията за институцията, която ръководи. Предвидените дейности са: доставка, монтаж и настройки на озвучителна техника, художествено осветление и периферия за многофункционален културен център „Алиолувата къща“, гр. Казанлък, като и доставка на озвучителна техника и периферия, която е изключително ценна за провеждане на турнета. Помислено е също и за обучение за използване на новото оборудване.
    Дейностите, свързани с обновяване на оборудването получиха подкрепа от присъстващите в залата г-жа Галина Стоянова – Кмет на община Казанлък, всички заместник-кметове от екипа й, кметове на населените места, Димитър Кабаков - директор на ДКТ „Иван Радоев“, гр. Плевен и бивш директор на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, Калин Сърменов – директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, гр. София, Дарин Петков – директор на Държавен куклен театър - Стара Загора, десетки актьори, сценаристи, режисьори, представители на граждански организации, на читалища и медии, с пожелание предвидените дейности за продължат успешно напред в процеса на оценка и приоритизация, за да бъдат реализирани в най-скоро време. Резерви бяха споделени от някой от присъстващите, към изготвянето на национален регистър на материално-техническата база на сценичните обекти в страната: театри, музикални  театри, опери, оперети, кина със сцени, читалища и други.
    307 000 лв. е общата индикативна стойност на инвестицията за Общински театър „Любомир Кабакчиев“, гр. Казанлък. Безвъзмездната финансова помощ ще се осигурява от програма „Развитие на регионите“ 2021-2027г.,

    Всеки желаещ да подкрепи предвидените дейности може да го направи, като попълни приложената анкета, в срок до 20 април 2024 г.
    Линк към анкетата: https://docs.google.com/forms/d/1KXHQ6HM1etjL86JyXO1IE6Ro2DsG0fu-1PekFbeQXdE/edit

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз.