Детски градини и социални центрове в Област Добрич със собствени фотоволтаични електрически централи

Приключиха дейностите по проект „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“, ДБФП №BGENVIRONMENT-4.004-0006-C02, финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Общият бюджет е 708 278 лв., от които 701 755 лв. безвъзмездна финансова помощ и 6 523 лв. съфинансиране от партньорските организации. Проектът се осъществи в партньорство между Община град Добрич (водещ партньор) и Общините Добричка и Крушари, и GREEN ZONE AS, със седалище в гр. Осло, Норвегия.

Инсталирани са фотоволтаични електрически централи на общо седем обществени сгради на територията на общините. Това се детските градини №18 „Дора Габе“, №12 „Щурче“ и №20 „Радост“ в гр. Добрич, социалните центрове „Център за настаняване от семеен тип“ и „Дом за пълнолетни лица с деменция“ в с. Опанец, община Добричка и детската градина и училище в с. Крушари. Всяка една от централите е за производство на електричество за собствено потребление с максимална мощност от 30 KWh. За преобразуването на слънчевата енергия са използвани по 54 броя високоефективни модули от монокристален силиций, монтирани на покривите на сградите.

20 общински служители са повишили на компетентността си за планиране на мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени. Проведени са събития за обмяна на опит, знания и добри практики от Норвегия в областта на адаптация към изменението на климата. Всяка община разработи „Дългосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива 2024-2034 г.“, които са приети от Общинските съвети.

Проектът „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“ стартира през юли 2022 г. и приключи официално април 2024 г. Основната му цел бе повишаване капацитета на експерти от трите общини, свързани с прилагане на устойчиви иновативни мерки и добри практики в сектор енергетика и разработване на стратегически документи, водещи до смекчаване на изменението на климата, чрез намаляване на емисиите на парникови газове.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg