ПРЕМИНА ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА НОВ ОБХОДЕН ПЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 15.04.2024 г., в залата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“, гр. Казанлък се проведе публично обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции от Областен информационен център – Стара Загора – част от Звеното за публични консултации към РСР на Югоизточен регион на планиране.

            Както и останалите събития от поредицата обществени обсъждания и това беше насочено към всички заинтересовани страни, и широката общественост, с цел проучване на нагласите и измерване на общественото одобрение на заложените в концепциите дейности, които ще се реализират на територията на община Казанлък. Концепция с № BG16FFPR003-2.001-0029 „УСТОЙЧИВА И БЕЗОПАСНА ИНФРАСТРУКТУРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК“, е с кандидат „Агенция пътна инфраструктура“.

            Събитието бе открито от г-жа Радка Тилева – управител на Областен информационен център – Стара Загора, която поздрави присъстващите в залата официални гости, жители на община Казанлък и медии, за проявения интерес към новия подход на програма „Развитие на регионите“, който е насочен към разрешаване на местни проблеми, и който финансира проекти за развитие и на по-малките населени места.  

            Дейностите планирани в документа бяха представени от г-жа Николина Чапанова, директор на дирекция „Програми за териториална сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“. На срещата тя потърси одобрението на жителите на общината да бъде изграден обходен път на гр. Казанлък, с дължина близо 4,5 км, свързващ път I-5 и път I-6. Така, след изграждането на обходен път на град Габрово и строителството на тунел под връх Шипка няма да се налага тежкотоварният, интензивен трафик да преминава през Казанлък. „Новият програмен период е по-различен. Той се нарича от горе-надолу. Търсят се потребностите на гражданите по места, търси се и тяхната голяма обществена подкрепа за съответната дейност и чак тогава се продължава напред“, поясни г-жа Чапанова.

            Нуждата от обходен път на Казанлък е обсъждана от много години, а изборът на маршрут е съгласуван с редица експерти. До момента е изграден идеен проект. Срокът за изпълнение на инфраструктурни проекти по Програма „Развитие на регионите“ е 36 месеца, който е крайно недостатъчен, коментира г-жа Чапанова. Ако проектът срещне широка обществена подкрепа на този етап на оценка, АПИ се ангажира с най-кратки срокове, в които да започне работа по изграждането му.

            „Уверена съм, че жителите на нашата община ще ви подкрепят. От свое име ви уверявам, че кметът на община Казанлък и целият ни екип  изключително защитаваме и работим, за да може да се стигне до това идейно предложение, преминахме през избора на трасето и всички последвали административни процедури.“, каза Даниела Коева, заместник-кмет в сектор "Инфраструктура, строителство и транспорт". Тя допълни, че отдавна са идентифицирали опасността през Казанлък да преминава засилен пътен трафик, който води и негативни последствия.

            По време на срещата присъстващите предложиха към концепцията да се допълнят дейности за изграждане на нови кръгови кръстовища на гр. Крън и гр. Шипка, които в момента са опасни и със засилване на трафика ще стават още по-натоварени след новоизградените отсечки и тунел под Шипка. Представителят на АПИ се ангажира да бъде проучен проблемът и да бъде обсъдено изграждането на безопасна инфраструктура.

            Общата индикативна стойност на концепцията е 53 839 848 лв. с ДДС и ще се финансира по програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

            Всеки желаещ да подкрепи предвидените дейности може да го направи, като попълни приложената анкета, в срок до 20 април 2024 г. или изпрати своя коментар на e-mail: oic.stz@gmail.com

            Линк към анкетата: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSefLfZ20zP6gjzE0k29BOnwJ52wSYCnoR3x3jupEGMnFN-BLQ/viewform?usp=sharing

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз.