С 880 000 лева от ФМ на ЕИП е изцяло обновен Историческият музей в гр. Павликени

Историческият музей в гр. Павликени е пред финализиране на дейностите по проект, свързан с обновяване на материалната база на културната институция и модернизиране на музейната експозицията. Проектът „Ревитализиране на пространството, реновиране и обновяване на експозициите в Исторически музей – Павликени“ е реализиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Той е на стойност 880 000 лв., финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Срокът за изпълнение на заложените дейности е 22 месеца. В изпълнението на проекта музеят си партнира с училище в Норвегия, с което има размяна на посещения и обмен на добри практики свързани с развитие на музейните пространства, културното предприемачество, иновативни техники и обучения и др.

По проекта Историческият музей в гр. Павликени е създал нови експозиции, обхващащи времето от античността до съвременността, както и на художествената галерия. Те са обновени и модернизирани, а в тях ще бъдат добавени интерактивни приложения, аудиофайлове на български и английски език, възможност за докосване на експонати от посетителите. Най-атрактивни са новите експозиции и витрини, които ще включват археологически находки, предмети, свързани с революционната борба и четите на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Бачо Киро. Централно място ще заема най-важният експонат – Вечният календар на отец Матей Преображенски. В експозицията е отделено по-голямо внимание на историята и икономиката на гр. Павликени, значението на гарата, църквата и училищата за живота на хората. Етнографската част ще включва градски интериор, земеделие и бит, сватбени обичаи и др. Благодарение на проекта на горния етаж на музея е обособено място за временни изложби и за работа с деца, в което ще има и интерактивна маса.

Съвсем скоро ще заработи и новата интернет страница на музея, с модерен дизайн, предлагаща много нова информация, начин за връзка и заявяване на посещения. Сайтът да бъде поетапно осъвременяван, предвижда се част от експонатите да бъдат сканирани и да могат да се разглеждат онлайн.

Исторически музей – Павликени е създаден през 1978 г. с цел да съхранява, популяризира, проучва и опазва културно-историческото наследство на Павликени и 20-те селища от региона. Музеят разполага с 600 кв. м. площ за постоянната си експозиция, която е частично подновявана и осъвременявана през 1993 г. и 2002 г. Във фондовете на музея се съхраняват над 22 хиляди фондови единици движими паметници на културата.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt