ОИЦ-ТЪРГОВИЩЕ УЧАСТВА В МЕСТНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БТА „ЕВРОПА НА БАЛКАНИТЕ: ОБЩО БЪДЕЩЕ“

Областният информационен център – Търговище взе участие в местната конференция по проект  “Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на БТА в Търговище. Проектът се реализира с подкрепата на Европейската комисия и е продължение на вече реализирания от БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.

Екипът на ОИЦ представи обобщена информация за сключените договори по различните програми на границата на двата програмни периода в област Търговище. От началото на 2022 г. до април 2024 г. те са общо 260 и са на обща стойност 131 млн. лв. Реализират се от 191 бенефициенти, които са получили близо 103 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

По Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) са сключени 55 договора на обща стойност 46,8 млн. лв. Бизнесът в областта реализира дейности по Процедури: „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията“; „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурност в МСП“ и др. Общините получават финансиране по Процедурите: „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“; „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичния сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“; „Модернизация на образователната среда“ и др.

Представителите на Общините Търговище и Омуртаг, които участваха в местната конференция, предоставиха конкретна информация за напредъка по реализирането на някои от основните проектни идеи по програмите от периода 2021-2027 г., както и по НПВУ.

В конференцията участва и областният управител на област Търговище Гергана Цонева. Тя приветства инициативата за популяризиране подкрепата от ЕС за постигане на основни социално-икономически цели и сближаване политиките в различните направления в полза на гражданите на петте общини.