С ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В БЕЛИЦА ПРИКЛЮЧИХА ПРЕДСТАВЯНИЯТА НА КИТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ

С обществено обсъждане в град Белица приключи цикълът от събития на Областен информационен център – Благоевград като част от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион. Община Белица е партньор по Концепция за интегрирани териториални инвестиции BG 16FFPR003-2.001-0164 „Развитие на устойчив туризъм в прегръдките на Рила“.

Концепцията е насочена към подобряване на условията за развитие на устойчив планински туризъм в Рила планина, чрез използване на потенциала на територията за развитие на целогодишен туризъм. Предвижда се да бъдат реновирани разположените в близост до ски курорт Картала край Благоевград 2 туристически обекта - Образователен център за деца Еколенд и хижа Бодрост.

За подобряване на достъпността и безопасността на потока от туристи се предвижда цялостна реконструкция и укрепване на идентифицирани срутища по продължението на общински път Благоевград - Бистрица - лет. Бодрост - м. Картала. Предвижда се да бъде създадена и велосипедна алея по продължение на реконструирания път.

На различни локации в Рила е предвидена дребномащабна туристическа инфраструктура, което ще повиши привлекателността и имиджа на туристическата дестинация. Ще бъдат създадени и нови работни места за местното население за работа в туризма.

Заложено е разработването на два иновативни обучителни инструмента, базирани на виртуална и добавена реалност, а интерактивна карта ще представя съществуващите веломаршрути в обхванатите територии. Ще бъдат разработени нови и общи за територията туристически предложения за маршрути.

Общата стойност на КИТИ е 117 759 805 лева, като водещ партньор по нея е Община Благоевград.

 

Присъстващите на общественото обсъждане в град Белица приветстваха заложените дейности за обновяване на дребномащабна туристическа инфраструктура на територията на к.к. Семково край планинското градче. Освен това, партньорите от Община Белица са заложили и изграждане на нов атракционен парк в непосредствена близост до хижа Семково, което да предостави още една възможност за забавления и туризъм на посещаващите района.

Заместник-кметът на Белица Иглика Аврамова изрази надежда, че обсъжданата концепция ще бъде одобрена за финансиране и изтъкна важността на предвидените инвестиции не само за развитие на туризма в региона, но и в различни сфери на социално – икономическия живот в общината.

Всички КИТИ, които бяха подложени на обществени обсъждания на територията на Благоевградска област, могат да бъдат подкрепени чрез онлайн анкети до 30 април 2024 г. Анкетите са достъпни на фейсбук страницата на Областен информационен център – Благоевград, на единния портал eufunds.bg, на страниците на всички партньори по концепциите, както и на уеб страницата на Програма „Развитие на регионите“. След срока за гласуване, Звеното за публични консултации към РСР на ЮЗР ще обобщи резултата от получените анкети за всяка концепция и той ще бъде представен пред разширения състав на РСР на ЮЗР, който ще ги вземе под внимание при приоритизацията на концепциите и последващата им оценка и класиране.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com