ОИЦ СОФИЯ ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КИТИ „СОФИЙСКА ОБЛАСТ - ТУПТЯЩОТО СЪРЦЕ НА БЪЛГАРИЯ - РИТЪМЪТ НА БЪДЕЩЕТО“ В ГР. ДОЛНА БАНЯ, ГР. КОСТЕНЕЦ И В ГР. ИХТИМАН

На 22 април 2024 г.  Областен информационен център - София, като част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион, проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции № BG16FFPR003-2.001-0048 „Софийска област - туптящото сърце на България-ритъмът на бъдещето “ в три общини - община Долна баня, община Костенец и община Ихтиман.

Водещ партньор по концепцията е Областна администрация - Софийска област. Партньори са Агенция „Пътна инфраструктура“, община Долна баня, община Костенец, община Ихтиман и  Национална младежка мрежа.

 В обсъждането участваха Областният управител на Софийска област Юлиян Леков,  зам.-областният управител Иван Димитров и Николина Чапанова, директор "Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в Агенция "Пътна инфраструктура", кметовете на община Долна баня Владимир Джамбазов, на община Ихтиман Калоян Илиев, зам.-кмета на община Костенец Маргарита Минчева.

Общата стойност на концепцията е 118 064 463,72 лева, като проектите заложени за финансиране от Европейския съюз са по програмите „Развитие на регионите“ 2021 - 2027 и „Околна среда“ 2021 - 2027.

Инвестициите в концепцията са за основен ремонт на път I-8; Изграждане на дребномащабна туристическа инфраструктура за развитието на местни забележителности и атракции в община Костенец и Долна баня, вкл. реновиране на хижи и от страна на областна администрация и разработване на обща туристическа стратегия; закупуване на специализирано медицинско оборудване за МБАЛ Ихтиман ЕООД, превенция и управление на риска от наводнения на приоритизирани участъци с намалена проводимост в урбанизираната и извън урбанизираната територия. Те ще бъдат изпълнявани на територията на Софийска област.

Предвидените инвестиции имат изцяло интегриран характер и синергичния ефект и в пакет имат изключително положително влияние върху факторите, които влияят върху развитието на ЮЗР. Мерките в сектор транспорт водят до подобрена мобилност и улеснена връзка между населените места. Ремонтирането на път I-8 освен осигуряване на благоприятен климат за развитие на конкурентоспособност и икономическа устойчивост в района и е от жизнено важно значение на развитие и на трите общини партньори, ще спомогне пряко за устойчивото развитие на всички предвидени в концепцията туристически обекти. След реализацията на мярката ще има осигурен лесен, безопасен и пряк достъп до всяка една от общините както за местното население, така и за всички останали български и чуждестранни посетители, тъй като път I-8 се явява основна транспортна връзка с автомагистрала Тракия(TEN-T), а от там с гр. София, гр. Пловдив и гр. Бургас.

Пътуването до ново изградените туристически обекти и реновирани хижи ще бъде изключително удобно за всеки турист. Транспортната свързаност е фактор, който изключително много влияе върху развитието на туризма, без този вид мярка не може да се постигне същия ефект за популяризиране и посещаемост на обектите, включени в концепцията. От друга страна действащата на територията на общината болница обслужва множество населени места, включително и от други здравни райони. С подобрената пътна инфраструктура ще спомогне за бързо и безпроблемно предвижване на населението в района до община Ихтиман и съответно ще увеличи броя на пациентите на болницата, които ще се възползват от извършване на прегледи за превенция и диагностика с предвиденото ново оборудване. Мерките в сектор туризъм се явяват допълващи се една друга с оглед целта на концепцията за развитие на забележителности и атракции, съчетани с приятна почивка и отдих сред природата за местното население и за посетители-туристи. Чрез новите туристически обекти по-рационално ще бъдат използвани природните, културните, историческите и географските ресурси на региона, а географска близост ще доведе до възможността за създаване на обща туристическа програма. Предвидените меки мерки, а именно разработване на цялостна стратегия на развитие на туризма за общините-партньори популяризира туристическите обекти и ще ги обедини в една дестинация. Този вид взаимодействие ще има положителен синергичен ефект за развитието на ЮЗР с оглед оптимално използване на общите ресурси. Последните предвидени мерки в концепцията обхващат дейности, свързани с опазване, съхранение и увеличаване на природния капитал. Те изцяло са насочени към защита на гражданите и инфраструктурата от свързани с околната среда въздействия и рискове за тяхното здраве и благополучие, каквито се явяват наводненията. Възстановяването на проводимостта на речните корита в и извън урбанистичната територия на общините-партньори е съществена крачка за осъществяване на превенция от риска от наводнения. Тези мерки имат пряк положителен ефект върху останалите предвидени мерки с оглед предотвратяване на разрушения на ремонтираната пътната инфраструктура и създадените туристически обекти при наличие на такъв вид природно бедствие.

Целта на концепцията да се постигне едно устойчиво развитие на ЮЗР, обхващащо: транспортна свързаност; конкурентоспособност и икономическа трансформация; човешки капитал и климатични промени, не може да бъде изпълнена без всяка една от предвидените мерки, тъй като те се явяват взаимосвързани и допълващи се.
Всички КИТИ, които подлежат на обществени обсъждания на територията на Софийска област, могат да бъдат подкрепени чрез онлайн анкети до 03 май 2024 г. Анкетите са достъпни на фейсбук страницата на Областен информационен център - София, на единния портал - www.eufunds.bg, на страниците на всички партньори по концепциите, както и на уеб страницата на Програма „Развитие на регионите“ - https://bgregio.eu/. След срока за гласуване, Звеното за публични консултации към РСР на ЮЗР ще обобщи резултата от получените анкети за всяка концепция и той ще бъде представен пред разширения състав на РСР на ЮЗР, който ще ги вземе под внимание при приоритизацията на концепциите и последващата им оценка и класиране.

Служителите на ОИЦ София продължават по график със срещите по места, за да представят в детайли проектните идеи и да получат обратна връзка за нагласата на местните общности.