ОБЩНОСТЕН ЦЕНТЪР ЩЕ ПОДПОМАГА РИСКОВИТЕ ГРУПИ В ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Общностен център посреща посетители и подпомага интеграцията в двата ромски квартала на Благоевград. Центърът беше официално открит днес с тържествен водосвет в присъствието на кмета на общината Методи Байкушев, представители на партньорите по проекта, строителя на обекта, представители на целевите групи и граждани.

Новооткритият Общностен център е част от дейностите по проект „Интегрирани мерки за приобщаване  и овластяване на ромите в община Благоевград“, финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Тук ще се предлагат различни услуги, насочени към хора от рискови групи, в това число и роми. Целта е повишаване на качеството им на живот, превенция на социалното изключване и преодоляване на негативни стереотипи в обществото.

Подкрепата, която ще бъде осигурена в Центъра, ще бъде с комплексен характер. В него ще се работи в посока превенция на отпадане от системата на образование и обучение, мотивиране за завършване на средно или по-висока степен на образование, придобиване или повишаване на професионална квалификация, включване в заетост и подкрепа на семейството, повишаване на родителски капацитет, използване на обществени услуги и др. За постигане на тези цели вече са назначени психолог, социален работник, двама образователни и двама здравни медиатори, професионален консултант.

За най-малките посетители на центъра са осигурени учебници и помагала, дидактични материали и много възможности за спорт и забавления – нова детска площадка, велосипеди, тротинетки, пъзели, конструктори и различни видове пособия за рисуване и приложни изкуства.

Общата стойност на проект „Интегрирани мерки за приобщаване  и овластяване на ромите в община Благоевград“ е 967 650 евро, от които малко над 200 000 евро са инвестирани в открития днес Общностен център.

Бенефициент по проекта е Община Благоевград и той е реализиран в партньорство с фондация „Тръст за социална алтернатива“, сдружение „Л.И.Д.Е.Р.“ и Пирин Холдингс – Кралство Норвегия. Проектът е разработен и с активното участие на ромската общност на територията на община Благоевград, а заложените в него дейности и мерки са дефинирани на базата на извършен анализ на нуждите на рисковите групи.

Като част от дейностите по проекта е закупен сметосъбиращ автомобил, който да допринесе за по-добрата среда за живот. С цел създаване на по-добри условия за успешна интеграция на ромското население и постигане стандарт за по-добро здравословно състояние са осигурени мобилни здравни услуги и ще бъдат извършвани профилактични прегледи за ранна профилактика на системни заболявания, отчетоха от екипа па проекта по време на заключителна пресконференция.

Със средства по същия проект е обновена и детска градина №11 „Здравец“ в Благоевград, чиито 6 групи са с почти 100% деца от ромски произход. Детското заведение е с подменени легла, матраци, спални комплекти и оборудване.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com