АНАЕРОБНА ИНСТАЛАЦИЯ, ФИНАНСИРАНА ПО ОПОС 2014 – 2020, БЕШЕ ОТКРИТА В РЕГИОНАЛНАТА СИСТЕМА ЗА ОТПАДЪЦИ КРАЙ БЛАГОЕВГРАД

На заключителна  пресконференция днес в Община Благоевград бяха представени резултатите от дейностите по проект BG16M1OP002-2.004-0001 „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“.

Проектът е на обща стойност 41 093 732 лева, от които почти 29 000 000 лева са осигурени от ОП „Околна среда“ 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Над 5 000 000 лева е националното съфинансиране, а 305 197 лева са собствен принос от Община Благоевград. Възстановимият ДДС е над 6 800 000 лева.

След пресконференцията Анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци беше официално открита от кмета на Благоевград Методи Байкушев и представители на всички общини-партньори по проекта – Община Симитли, Община Рила, Община Кочериново и Община Бобошево. Модерното съоръжение се намира в района на регионалната система за управление на отпадъците на Регион Благоевград.

Новата анаеробна инсталация ще намали значително количеството депонирани битови отпадъци. Очаква се общото количество депонирани битови отпадъци от обслужваните от анаеробната инсталация населени места  да бъде 13 940 тона/годишно. Депонираните биоразградими отпадъци се очаква да бъдат 1 713 тона/годишно, а обхванатото население, което ще се обслужва от инсталацията, да е почти 100 000 лица, колкото са жителите на петте общини.

Изпълнените дейности включват пълен инженеринг на основна и довеждаща инфраструктура, строително-монтажни работи, доставка и монтаж на технологично оборудване, СМР на административно-битова сграда, контролно-пропускателен пункт, анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци, вътрешноплощадков път и други. Като част от заложените дейности са закупени  и доставени  оборудване, съоръжения, обзавеждане, техника и машини, необходими за разделно събиране на биоразградими отпадъци и транспортирането им. В това число влизат контейнери за разделно събиране на биоразградими отпадъци, челни товарачи и специализирани сметоизвозващи машини.

С изпълнението на заложените дейности ще бъдат постигнати специфичните цели на проекта, отчетоха днес по време на заключителна пресконференция от екипа на водещия партньор. Ще бъде достигнато по-високо ниво на управление на отпадъците в общините, обслужвани от регионалната система, ще бъде намалено количеството на депонираните отпадъци, ще бъде организирано разделно събиране на биоразградими отпадъци, които ще бъдат обработвани по безопасен начин и ще се даде възможност на обществеността да участва активно в управлението на отпадъците.

Всички дейности по проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“ трябва да бъдат завършени до 29 май 2024 г.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com