ПРИКЛЮЧИХА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ В ЮГОИЗТОЧЕН РЕГИОН

През програмен период 2021 - 2027 г. за първи път в България се прилата Интегрираният териториален подход при инвестирането на средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма „Развитие на регионите“. Целта на новия подход за регионално развитие е чрез изпълнение на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), които са насочени към местните нужди и местните потенциали да бъдат намалени регионалните различия. Концепцията за ИТИ съдържа една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на региона.

Всяка една Концепция и дейностите, разписани в нея, трябва да е в съответствие с Плана за интегрирано развитие на съответната община, както и с целите и приоритетите на Интегрираната териториална стратегия за развитие на региона.

Новият подход включва и прилагане на нов механизъм за извършване на подбор на подадените КИТИ чрез активното участие на Регионалните съвети за развитие. С промяна в Закона за регионално развитие от 2022 г. в чл. 19, ал. 1, т. 3, Регионалните съвети за развитие (РСР) имат разписани функции относно участието им в процеса на подбор на концепции за ИТИ, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление, от други европейски фондове и финансови източници, в изпълнение на Интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2. За целта РСР в своята работа се подкрепя от експертен състав. Експертният състав на РСР е без право на глас и се състои от три отделни звена със специфични функции: звено за медиации, звено за публични консултации и звено за предварителен подбор.

Експертите от областните информационни центрове от съответния регион участват в Звеното за медиации и в Звеното за публични консултации.

В изпълнение на своите функции Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югоизточен регион (ЮИР), организира през месец април поредица от публични обсъждания на осемнадесет концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които са преминали етапа на оценка за административно съответствие и допустимост и които съдържат проектни идеи и дейности за изпълнение на територията на Югоизточен регион.

За участие в публичните събития по места бяха поканени и участваха всички заинтересовани страни - партньорите за съответната концепция, представители на местните власти - кметове, председатели на общински съвети, зам.-кметове, общински съветници, представители на бизнеса, директори на училища, учители, директори на лечебни заведения, лекари и медицински работници, експерти от различни области на обществения живот, неправителствени организации, медии, граждани.

Целта на публичните обсъждания бе да бъдат информирани местните общности, и да бъдат привлечени за активно участие в процеса на подбор на КИТИ, като мненията и коментарите, които се получиха бяха обобщени в доклад, който се предоставя на широкия състав на РСР на ЮИР.

В периода 15-17.05.2024 г. в гр. Бургас ще се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на ЮИР, на което ще бъде обсъден Доклада за резултатите от обществените консултации и получената обществена подкрепа на концепциите за интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен регион. В рамките на заседанието ще се изготви окончателно класиране на концепциите за интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен регион на база средноаритметични оценки от точките на РСР и Звеното за предварителен подбор. Ще бъде обсъдена и гласувана Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към ИТСР на Югоизточен регион.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.