Заключителна конференция по проект „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област"

На 29-и април 2024 година ОИЦ - Габрово взе участие в заключителната конференция по проект „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област". Проектът, реализиран от Габровската търговско-промишлена палата в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, е насочен към повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в региона, с цел постигане на климатична неутралност.

На конференцията представители на фирми и обществеността в Габровска област бяха запознати с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Експертите Невена Пеева-Тодорова от Prios Kompetense AS Норвегия и доц. д-р Пламен Цанков, заместник-ректор на Технически университет - Габрово представиха разработения консултантски пакет и инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Също така, бяха представени резултатите от проекта на Клинтех България по същата, фокусиран върху отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите. 

Интерес предизвикаха и добрите практики на общините от България и Норвегия, като беше представена Енергийната общност на Община Габрово, както и иновативният подход за събиране на отпадъци в град Берген, Норвегия, където не се използват контейнери, а всички отпадъци се събират с вакуум през подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми с цел създаване на сътрудничество. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор по проекта и още две норвежки фирми. Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България".