ПРИКЛЮЧИХА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ НА КОНЦЕПЦИИТЕ ЗА ИТИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ

С обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) с водеща организация Областна администрация Кюстендил, което се състоя на 30 април, приключиха поредицата от събития, проведени от ОИЦ - Кюстендил, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югозападен регион (ЮЗР).

В рамките на две седмици бяха проведени 15 публични обсъждания на единадесет концепции за ИТИ от област Кюстендил, преминали успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост. Публични обсъждания на концепции за ИТИ бяха проведени във всяко населено място, където са предвидени дейности. Участие в събитията взеха партньорите в концепциите за ИТИ, кметове, представители на общинските администрации, общински съветници, други заинтересовани организации и институции, медии.

Сред представените на местната общественост са концепции, включващи: изграждане на "Баухаус парк" за подобряване балнеоложката среда в гр. Кюстендил, усъвършенстване на зелена инфраструктура, почистване и коригиране на речни корита, конструктивно и сеизмично укрепване на сграда на РСПБЗН, създаване на комплексен музеен и културно-информационен център, дигитализация и документиране на културните ценности, подкрепа на процеса по деинституционализация на грижата за хората от най-уязвими групи, реализацията на комплексни мерки и интегриран подход в процеса на интеграция на маргинализираните общности, закупуване на модерна медицинска апаратура и предоставяне на здравни услуги в общността, подобряване на туристическата инфраструктура, закупуване на екологично чисти превозни средства за обществения транспорт.

Целта на проведените публичните обсъждания е да се осигури участието на местните общности в процеса на подбор на концепциите за ИТИ, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на РСР на ЮЗР. Освен по време на обсъжданията, мнения и коментари можеха да се дават и чрез онлайн анкета. Подкрепата и мненията по всяка една концепция за ИТИ предстои да бъдат обобщени и представени на РСР на ЮЗР, който следва да ги вземе под внимание, преди да изготви приоритизиран списък с концепции за изпълнение и да одобри общата програмна концепция за развитие на ЮЗР.

ОИЦ - Кюстендил е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.