Стартира изпълнението на проект на община Харманли по процедура „Рекултивация на регионални депа / клетки на регионални депа за битови отпадъци“

Подписан е АДБФП № Д-34-35/22.04.2024 г. с бенефициент община Харманли за  предоставяне на БФП за изпълнението на  проект  № BG16FFPR002-2.002-0004 „Рекултивация на клетка 1 на Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Харманли, Маджарово, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Стамболово и Свиленград“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-2.002 „Рекултивация на регионални депа / клетки на регионални депа за битови отпадъци“ по приоритет 2 „Отпадъци“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.

Общата стойност на допустимите разходи по проекта възлиза на 3 374 737.56 лв., от които 2 868 526.93 лв. от Европейския фонд за регионално развитие, 506 210.63 лв. от държавния бюджет на Република България и 311 988.14 лв. собствен принос на Бенефициента.

Проектът предвижда техническа и биологична рекултивация. Техническата рекултивация е предмет на настоящото проектно предложение и включва дейностите: оформяне на отпадъчното тяло; полагане на изравнителен слой почва; полагане на системата за рециркулация на инфилтрата; направа на газови кладенци; полагане на газовия дренаж и газосъбирателната система; полагане на запечатващ пласт от синтетичен горен изолационен екран; полагане на дренажната система за инфилтрирали през рекултивационния слой атмосферни води; полагане на газопреносната система; полагане на рекултивиращия слой почва над дренажната система за атмосферни води; полагане на пласта хумус; изпълнение на системата за отвеждане на повърхностните води; изпълнение на реперите за следене деформациите на депото от системата за мониторинг. Биологичната рекултивация ще се изпълни със средства от натрупаните обезпечения по чл.60 от ЗУО.

Цели на проекта:

Общата цел на проекта е изпълнение на техническа рекултивация на запълнената Клетка 1 на РДНО Харманли с преустановена експлоатация.

Изпълнението на мярката е предвидено в Плана за действие към Програмата за намаляване на количествата и на риска от депонираните битови отпадъци и други към Националния план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г., отключващо условие към специфичната цел по приоритет 2 на ПОС 2021-2027 г.

Специфичните цели на проекта са осигуряване на:

- Устойчивост и дълготрайност на конструкцията на рекултивираното депо при нормални и особени натоварвания;

- Защита от проникване в депото на повърхностните води и тяхното отвеждане извън тялото на депото;

- Опазване на атмосферния въздух и повърхностните води от замърсяване от отпадъчното тяло (клетка 1);

- Удовлетворяване на изискванията на нормативната уредба за рекултивация на нарушени терени (Наредба №26);

- Удовлетворяване на условията за използване на рекултивирания повърхностен слой на депото след приключване на неговата експлоатация.

Резултати:

В резултат по проекта ще бъде закрита Клетка 1 на РДНО Харманли, което ще допринесе за намаляване на риска от по-нататъшно замърсяване на околната среда и предотвратяване на рисковете на човешкото здраве.