Сключен административен договор за предоставяне на БФП по проект на община Бургас по процедура „За по-чист въздух!“

Подписан е АДБФП № Д-34-45/26.04.2024 г. с бенефициент община Бургас за  предоставяне на БФП за изпълнението на  проект  № BG16FFPR002-5.001-0007 „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в населените места на Община Бургас - II“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.

Общата стойност на проекта възлиза на 25 645 112.38   лв., от които 21 604 146.04 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 4 040 966.34 лв. от държавния бюджет на Република България.

Кратко описание на проекта:

В Програмата за подобряване качеството на въздуха 2021 г. - 2027 г. на Община Бургас направения анализ на представените данни за годишните емисии на ФПЧ10 в атмосферния въздух по основни групи източници в Община Бургас към 2019 г., показва че за територията на общината изгарянето на твърди горива и дървесина в битовото отопление е основен източник на фини прахови частици (ФПЧ10) с дял от 50%. Програмата за подобряване на КАВ в Община Бургас за периода 2021-2027 по категоричен начин демонстрира, че разширяването на териториалния обхват на проекта е наложителен предвид произхода на замърсяването, дисперсното моделиране за 2019 г., анализите и комплексната оценка, направени в рамките на подготовката на Програмата.

Проектното предложение е начин да се надградят мерките, които общината е предприела по отношение на КАВ и да се обхване цялата територия на общината.

Проектното предложение включва изпълнение на мерки за провеждане на информационно - комуникационни кампании за промяна на поведението и въвеждане на ефективен механизъм за инвестиции в алтернативни на твърдото гориво отоплителни инсталации за населението.

Цели на проекта:

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Целта ще бъде постигната, чрез изпълнение на следните специфични цели:

(1) Въвеждане на ефективни и специфични за местния контекст механизми за въздействие и ограничаване замърсяването на атмосферния въздух с източник битово отопление с твърдо гориво;

(2) Надграждане на системата от мерки за подобряване на КАВ чрез изграждане на допълнителен административен и технологичен капацитет, формулиране и изпълнение на местни политики по управление на КАВ в Община Бургас;

(3) Повишаване на обществената информираност и насърчаване включването на местната общност в инициативи, свързани с подобряване качеството на въздуха.

Инвестиционните мерки в проекта са базирани, както на резултатите от извършените проучвания и анализи от проекта, изпълнен и финансиран от ОПОС 2014-2020, така и се основават на проведени актуални проучвания и анализи за целите на дефиниране на настоящия проект. Мерките директно са насочени към източника на замърсяване с ФПЧ, а именно битовото отопление.

Избраните мерки са адекватни към местните условия, като са съобразени със социално икономическия статус на местното население, което се отразява върху дефинираните критерии за приоритизиране на домакинствата в класирането. Мерките са съобразени и с географските особености на територията на общината, което оказва влияние и върху определяне на териториалния обхват на проекта.

Резултати:

Изпълнението на планираните по проекта дейности ще допринесат за постигане на целите по Програмата за подобряване КАВ в Община Бургас за периода 2021-2027 и са в съответствие със заложените мерки в Плана за действие.

Изпълнението на проекта ще окаже положително въздействие върху качеството на атмосферния въздух, като се очаква няколкократно намаление на емисиите на замърсителите, емитирани от битовото отопление на твърдо гориво.

Чрез редуциране на емисиите, особено на ФПЧ10 ще се покрият изискванията на нормативната уредба за не повече от 35 броя превишения на СДН годишно. В допълнение, чрез изпълнение на дейностите ще се повиши чувствителността на местната общност към проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, ще се стимулира промяна на ежедневното поведение и активно включване в инициативи и политики за превенция към човешкото здраве и замърсяването на околната среда.