Сключен административен договор за предоставяне на БФП по проект на община Шумен по процедура „За по-чист въздух!“

Подписан е АДБФП № Д-34-43/25.04.2024 г. с бенефициент община Шумен за  предоставяне на БФП за изпълнението на  проект  № BG16FFPR002-5.001-0004 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Шумен“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.

Общата стойност на проекта възлиза на 36 618 994.92  лв., от които 31 126 145.68 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 5 492 849.24 лв. от държавния бюджет на Република България.

Кратко описание на проекта:

За целите на подготовка на проекта е проведено проучване на нагласите на домакинствата, използващи твърдо гориво за отопление, относно готовността им да участват в проекта. Разработен е механизъм за подмяна на старите уреди, като са изготвени процедурните стъпки за подмяната, за отчитане на прогнозните приходи от предаване на старите уреди, за администриране на държавна помощ de minimis (когато е приложимо) и за приоритизиране на кандидатите и районите на интервенцията при наличието на повече заявления за кандидатстване от разполагаемия бюджет.

Предвижда се провеждането на широкомащабна кампания за населението за запознаване с възможностите по проекта, техническа подкрепа за набиране на заявления за кандидатстване от домакинствата, демонтаж на стари уреди, доставка и монтаж на нови и проектиране и доставка на фотоволтаични системи за собствено потребление със съоръжения за локално съхраняване на енергия за енергийно бедни домакинства, избрали да подменят старите си уреди с такива на електричество.

Проектът ще обхваща всички населени места в рамките на общината, в рамките на регулационните им граници.

Цели на проекта:

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Шумен чрез подмяна на уреди за битово отопление, използващи твърдо гориво и замяната им с нови, високоефективни уреди на пелети/електричество, което ще доведе до намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха.

Специфичната цел на проекта е да се подменят отоплителните устройства на домакинствата, които използват за отопление уреди с твърдо гориво (дърва и въглища), като се заменят с алтернативни високоефективни съвременни такива. Изпълнението на специфичната цел на проекта е в изпълнение на Програма за намаляване на нивата на замърсяване по показател фини прахови частици (ФПЧ10) в атмосферния въздух на територията на община Шумен с период 2023-2027 г. (съкр. ПКАВ). Една от специфичните цели в ПКАВ е да се намалят емисиите на ФПЧ от битови източници. За постигане на тази цел в Програмата са предвидени мерки, включително за изготвяне и изпълнение на проекти за подмяна на неефективни по отношение на КАВ форми на отопление на жилищни сгради.

Резултати:

Екологичните ползи от проекта ще се изразят в количество спестени емисии ФПЧ10. Социално-икономическите ползи от изпълнение на проекта са свързани с подобряване на здравето и качеството на живот на жителите на община Шумен и повишена обществена осведоменост по въпросите, свързани с качеството на въздуха.

Социално-икономическите ползи са свързани с опазване на здравето и повишаване на качеството на живот на жителите на общината, както и подобряване на условията за отдих както за жителите, така и за гостите на общината.