Сключен административен договор за предоставяне на БФП по проект на община Смолян по процедура „За по-чист въздух!“

Подписан е АДБФП № Д-34-36/23.04.2024 г. с бенефициент община Смолян за  предоставяне на БФП за изпълнението на  проект  № BG16FFPR002-5.001-0013 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян – фаза 2“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.

Общата стойност на проекта възлиза на 20 361 426.92 лв., от които 17 307 212.89 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 054 214.03 лв. от държавния бюджет на Република България.

Кратко описание на проекта:

Настоящото проектно предложение е разработено в отговор на необходимостта на община Смолян да постигне подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 и е естествено продължение на проект BG16M1OP002-5.003-0004 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

В периода за подготовка на проектното предложение са реализирани проучване на нагласите на населението на общината за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища; пазарно проучване за определяне на единица продукт за алтернативните екологосъобразни топлоуреди. Разработени са Механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни уреди. Изготвени са Механизъм за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи, Критерии за приоритизиране на кандидатите, Комуникационен план и Анализ на остойностяването на дейностите; определени са целевите стойности на индикаторите.

Основните дейности по проекта са свързани с демонтаж на съществуващите уреди; доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на екологосъобразни уреди/системи за отопление и на фотоволтаични системи (ФВС) за собствено потребление.

Проектът предвижда осъществяването и на комуникационни кампании на местно ниво и техническа подкрепа за набиране на заявления, обходи вкл. подписване на договори.

Цели на проекта:

Общата цел на проекта е подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Смолян чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Общата цел на проекта допринася за постигане на специфична цел за Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10 по Приоритет 5 „Въздух“ на ПОС 2021-2027 г., и за изпълнение на Националната програма за качеството на атмосферния въздух.

Специфичната цел на проекта е да се подменят старите отоплителните устройства на домакинствата, които използват за отопление уреди с твърдо гориво (дърва и въглища), като се заменят с алтернативни високоефективни съвременни такива. Инвестиционните мерки ще бъдат базирани на резултатите и обосновките от извършени инвентаризации на емисии и проучвания, ще съответстват на местните условия и попадат в обхвата на мерките от Предложението за Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.).

Постигането на специфичната цел на проекта е в изпълнение на Общинската програма за намаляване нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) и достигане на утвърдените норми за качеството на атмосферния въздух в Община Смолян. Една от специфичните цели в Програмата е да се намалят емисиите на ФПЧ от битови източници.

Реализирането на проекта пряко ще допринесе за изпълнение целите на Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха съгл. Директива (ЕС) 2016/2284, както и целите на за постигането на специфична цел „Подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване” на Приоритет 5 „Въздух“ на ПОС 2021-2027 г., както и на целта на Националната програма за намаляване на замърсяването с ФПЧ10. Екологичните ползи от проекта ще се изразят в количество спестени емисии ФПЧ10.

Успешното реализиране на проекта ще спомогне и за изпълнение на целите на Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха (НПКЗВ 2020 – 2030) и на политиките и мерките, които осигуряват възможност за постигане на задълженията на страната за намаляване на емисиите за 2020-2029 г. и 2030 г., свързани с общите годишни антропогенни емисии на: серен диоксид (SO2), азотни оксиди (NOx), неметанови летливи органични съединения, амоняк (NH3) и фини прахови частици (ФПЧ2.5), спрямо емисиите за определената за базова 2005 г., съгласно изискванията на Директива (ЕС) 2016/2284.

Резултати:

Социално-икономическите ползи от изпълнение на проекта са свързани с подобряване на здравето и качеството на живот на жителите на община Смолян и повишената обществена осведоменост по въпросите, свързани с качеството на въздуха. Водещ при определянето на обхвата на проекта е приносът на планираните мерки и дейности за постигане на изискванията на Директива 2008/50/ЕО.

Постигането на целите ще се осигури чрез подмяната на старите отоплителни устройства на домакинствата с екологични алтернативни, високоефективни отоплителни устройства (уреди/системи), като за целта се: извършва демонтаж на стар/стари отоплителни уреди за битово отопление и доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на нов/нови уреди за битово отопление. В допълнение, проектът предвижда изграждане фотоволтаични системи (ФВС) за собствено потребление, като за целта ще бъдат доставени, монтирани и ще бъде осигурена гаранционната поддръжка на оборудването за ФВС.