Сключен административен договор за предоставяне на БФП по проект на община Велико Търново по процедура „За по-чист въздух!“

Подписан е АДБФП № Д-34-37/23.04.2024 г. с бенефициент община Велико Търново за  предоставяне на БФП за изпълнението на  проект  № BG16FFPR002-5.001-0015 „За по-чист въздух в община Велико Търново, чрез подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични алтернативи“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.

Общата стойност на проекта възлиза на 25 726 909.32 лв., от които 21 867 872.92 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 859 036.40 лв. от държавния бюджет на Република България.

Кратко описание на проекта:

Фокусът на проектното предложение е върху битово отопление на твърди горива, чрез инвестиции, с цел замяната на печки/котли на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление, допринасящи за намаляването на вредните емисии и оттам подобряване на качеството на атмосферния въздух, което води до значителен положителен ефект върху човешкото здраве.

Проектното предложение е в съответствие със заложените мерки в действащата общинска Програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми на фини прахови частици (ФПЧ 10) в община Велико Търново За намаляване на емисиите от битовото отопление, в плана за действие към програмата са заложени краткосрочни и дългосрочни мерки (технически мерки краткосрочна мярка 3 и дългосрочна мярка 5) за поетапна подмяна на старите и неефективни стационарни индивидуални и многофамилни горивни устройства на твърдо гориво, с нови и екологични алтернативи, отговарящи на изискванията на Регламента за екодизайн. За посочените мерки в програмата е предвидено финансиране със средства на Община Велико Търново и средства от Европейски фондове и други международни и национални финансиращи структури. Дейностите предвидени в проектното предложение включват подготвителни дейности, основните дейности и дейности по организация, управление и видимост.

Цели на проекта:

Целта на проектното предложение е чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление да се подобри качеството на атмосферния въздух, а оттам и условията за живот на гражданите в община Велико Търново. Целите на проекта са в съответствие с мерките от предложението на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) и ще имат принос към целите на националната програма за контрол на замърсяването на въздуха съгл. Директива (ЕС) 2016/2284 на Европейския парламент и на Съвета от 14.12.2016 г. за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители. Мерките и дейностите предвидени в проекта ще допринесат и за постигане на целта на Програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми на фини прахови частици (ФПЧ 10) в община Велико Търново.

Резултати:

Предлаганите мерки за достигане на целта са свързани с намаляване на емисиите на първични ФПЧ10 от определените източници, с основен фокус върху битово отопление на твърди горива. Замяната на печки/котли на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление допринася за намаляването на вредните емисии и оттам до подобряване на качеството на атмосферния въздух, което води до значителен положителен ефект върху човешкото здраве.

Очакваните резултати от изпълнението на дейностите ще допринесат също и чрез:

- Принос за подобряване качеството на въздуха на територията на общини с нарушено КАВ чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление, вкл. и чрез повишаване на обществената осведоменост.

- Принос към изпълнение ангажиментите на страната в сектора и постигане на цели, произтичащи от европейското и национално законодателство, като същите са обусловени от Решение на Съда на Европейския съюз по дело C-488/15 от 5 април 2017 г. за неспазване на нормите за съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух в агломерации и зони на страната и неизпълнението на задълженията по Директива 2008/50/ЕО по отношение на пределно допустимите стойности на прахови частици в атмосферния въздух.