Стартира строителството на два нови пътни надлеза в жп участъка Маноле - Белозем

Заместник-ръководителя на проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ инж. Емил Манчев даде старт на строителните дейности на два нови пътни надлеза в междугарието Маноле - Белозем по жп линията Пловдив - Бургас. Съоръженията са част от проекта за премахване на железопътните прелези и замяната им с пресичания на две нива.

Целта e да се гарантира максимална безопасност при пресичанията на пътна и железопътна инфраструктури и да се минимизира рискът от възникване на инциденти на тези места. Това ще доведе до възможността за по-голяма скорост на движение на влаковете и безопасно и комфортно пътуване за пътниците по жп линията от Пловдив до Бургас.

Успешната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на България за развитие на железопътната инфраструктура, достигане на европейските стандарти в съответствие с политиката на ЕС и стабилното развитие на Транс-европейските транспортни мрежи.

„Проектиране и изграждане на 2 нови пътни надлези на км 23+800 и км 26+306 в междугарието Маноле – Белозем“ е част от мащабния проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионен фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. и Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. Изпълнител на договора е ДЗЗД „ИНЖЕНЕРИНГ НАДЛЕЗИ“, а неговата стойност е 5 196 405,89 лв. без ДДС.