ОИЦ – СТАРА ЗАГОРА ПРИКЛЮЧИ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИЛАНИ ИНВЕСТИЦИИ СЪС СЪБИТИЕ В ОБЩИНА РАДНЕВО

            На 18 април (четвъртък) от 10:30 ч., в залата на Общинска администрация, гр. РАДНЕВО се проведе обществено обсъждане на комбинирана концепция за ИТИ „РЕГИОНАЛНА ЕКОСИСТЕМА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ: ИНТЕГРИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ ЗА ОБЩНОСТНО БЛАГОПОЛУЧИЕ“, с водещ партньор Сдружение Югоизточен регионален иновационен център „Здраве”.

Събитието бе последно от поредицата публични обсъждания, които екипът на ОИЦ – Стара Загора проведе на територията на цялата област, като звено за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на ЮИР.

Събитието бе открито от г-жа Даниела Кънева – експерт в  Областен информационен център – Стара Загора, която поздрави присъстващите в залата - официални гости, партньори, представители на здравни заведения, културни институции и медии, за проявения интерес към новия подход на програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., който е насочен към разрешаване на местни проблеми, и който дава шанс за финансиране на проекти за развитие и на по-малките населени места. Тя представи дейностите, които ще се изпълняват пряко на територията на община Раднево, а д-р Пенко Пенков, управител на МБАЛ „Хаджи Димитър“, гр. Сливен представи цялата идея на концепцията. Той не пропусна да отбележи, че настоящата концепция е всеобхватна и включва в себе си проектни идеи в областта на здравеопазването, науката, образованието, културата, социалните услуги и туризма, които ще се реализират на територията на следните общини – Сливен, Ямбол, Раднево, Стралджа, Болярово, Созопол, Поморие, Камено.

Една от дейностите е свързана с насърчаване и развитие на културен, социален, здравен и духовен туризъм в Югоизточния регион. В тази връзка следва да бъде изградено Туристическо информационно бюро на територията на град Раднево, където ще бъде осигурено изготвянето и отпечатване на туристическа карта и рекламни материали с обекти за културен, социален, здравен и духовен туризъм в региона.

            Д-р Пенков поясни, че те като сдружение залагат на приоритет, свързан със здравето на възрастните в района. Основен акцент е бившата белодробна болница в Сливен, като идеята е тя да бъде възстановена и да се превърне в Национален хоспис център, от чиито услуги ще могат да се ползват жителите на всички общини в югоизточен район на планиране.  

            Основна цел на инвестициите на територията на община Раднево е модернизиране на здравните услуги като цяло, добави той. В рамките на концепцията са предвидени и създаване на мобилни кабинети.

            Дългосрочните усилия на сдружението и партньорите от здравните заведения на територията на Община Раднево, са насочени към осигуряване на нова, модерна апаратура за разкриване на спешно отделение, на инфекциозно отделение, отделение за физиотерапия и енергийна ефективност на сградата на МБАЛ „Д-р Чакмаков“ в гр. Раднево, за които ще се постараят да осигурят средства и от Приоритетна ос 4 на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. – „Фонд за справедлив преход“.

Индикативната стойност на инвестициите предвидени в настоящата концепция е 9 116 920 лв.

На събитието присъстваха инж. Георги Петров - кмет на град Раднево, представители на общинска администрация и общински съвет, медицински лица и други.

Всеки желаещ да подкрепи предвидените дейности може да го направи, като попълни приложената анкета, в срок до 22 април 2024 г. или изпрати своя коментар на e-mail: oic.stz@gmail.com.

•          Линк към онлайн анкета:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfX2PP5suKh_-OSOkZRu7YOG2qaguTtqU-lip79AByhxkXS6Q/viewform?usp=sharing

 


Областен Информационен Център – Стара Загора

тел.: 042/603 526

e-mail: oic.stz@gmail.com;

адрес:гр. Стара Загора, бул. „Митрополит Методи Кусев“ 9;

web: www.eufunds.bg

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз.