ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В РЕГИОНАЛНА СРЕЩА ЗА ИНТЕГРИРАНО ТЕРИТОРИАЛНО РАЗВИТИЕ НА СИР

Областният информационен център-Варна се включи в двудневния семинар „Интегрирано териториално развитие в Североизточен район: партньорства за нови възможности“, домакин на който бе морската столица. Регионалното събитие се проведе в изпълнение на Споразумението за предоставяне на техническа помощ от Световната банка на МРРБ за изграждане и подобряване на капацитета на регионалните и местните власти и заинтересовани страни за прилагане на устойчиви и интегрирани подходи към регионалното развитие. Инициативата предоставя възможност за обмен на идеи и опит между ключови фигури в областта на регионалното развитие с фокус върху създаването на партньорства.

Според споразумението експерти на Световната банка ще работят с различни заинтересовани страни на регионално и централно ниво, за да се повишат знанието и осведомеността за реализирането на интегрирани териториални инвестиции. Предвижда се банката да предостави програма за изграждане на капацитет за изпълнение на тези инвестиции с цел подобряване качеството на съществуващите стратегии, планове и проекти.

В рамките на проведената във Варна среща участниците обсъдиха Картата на интегрираните проекти в Североизточния район за планиране и дискутираха принципите и инструментите за интегрираното регионално развитие. Във фокуса на събитието бяха начините и подходите за поддържане на устойчиви партньорства, както и способите за ангажиране на граждани и други заинтересовани страни в интегрираните проекти. В рамките на форума експерти споделиха опит и дадоха примери за добри практики в изграждането на партньорства.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна