ЕКИПИ НА ДВА ПРОЕКТА ОБСЪДИХА УЧАСТИЕТО НА ЖЕНИТЕ В СИНЯТА ИКОНОМИКА

Начините за насърчаване на равенството между половете и овластяването на жените в секторите на синята икономика, както и възможностите за бъдещо партньорство, бяха обсъдени на среща между представители на Агенцията за икономическо развитие-Варна, работещи по проекта WINBLUE, и екипа на проекта She4Sea, по който Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ е партньор.

Основната цел и на двата проекта е създаване на по-добри възможности за интегриране на жените в синята икономика чрез насърчаване на заетостта и развиване на професионалните им компетентности и умения.

WINBLUE, чието изпълнение ще продължи до 30.04.2025 г., се финансира от програмата на Европейския Фонд за Морско Общество, Рибарство и Аквакултура (EMFAF) и включва 14 партньори от Италия, Словения, Малта, Белгия, Испания, Франция и България. Проектът ще стартира пет WINBLUE лаборатории за включване на заинтересованите страни в съвместно прилагане на модели за равенство между половете, разработване и валидиране на програми за повишаване на квалификацията и обученията за жени, прилагане на стратегия за събиране на данни и наблюдение на развитието им в синята икономика, идентифициране и оценяване на добри практики.

Проектът She4Sea се финансира от Програма „Еразъм+“. Освен Висшето военноморско училище, по него работят още пет организации от Гърция, Испания и Кипър. Основната цел е постигане на полова неутралност на секторите в синята икономика чрез насърчаване на заетостта, професионалното участие и предприемаческото развитие на жените. Изпълнението на проекта ще продължи до 15.03.2025 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна