ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ФЕСТИВАЛ, ПОСВЕТЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА ГОДИНА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Областният информационен център-Варна се включи в традиционния фестивал „Света Марина” край едноименния манастирския комплекс в землището на село Ботево, Община Аксаково. На събитието ОИЦ-Варна раздаде брошури и информационни материали и запозна присъстващите, проявили интерес, с дейностите и услугите, които предоставя.

Фестивалът, който получи признание като част от Националния календар на Европейската година на културното наследство 2018, се проведе за поредна година навръх християнския празник в почит на Света Марина. Той събра стотици миряни, които дойдоха от различни краища на България, за да почетат празника. Негови гости бяха и духовници от Варненската и Великопреславска епархия.

След празничния водосвет екипът на популярния готвач и телевизионен водещ Ути Бъчваров приготви курбан за здраве за участниците и гостите на фестивала. Публиката проследи и изявите на певчески и танцови колективи от Аксаково, Варна, Суворово, Белослав, Вълчи дол, Провадия, Аврен, Ветрино, Девня Добрич, Добричка, Генерал Тошево, Нови Пазар и Балчик. Те представиха характерните за Североизточна България танци, обреди и фолклор.

Организатор и домакин на културната проява е Община Аксаково.

Ботевският манастир „Св. Марина“ е с богата история. Той е създаден в средата на 19 век около лековит извор – собственост на турски бей, който решил да построи сарай на мястото. При разкопките обаче бил изкопан кръст с надпис „Св. Марина“. Турчинът продал цялата местност на българин, който я подарил на бъдещия манастир. През 1844 г. е изграден параклис с две къпални върху извора - мъжка и женска. Днес святото място е със статут на действащ мъжки манастир.

 

Областен Информационен Център – Варна

тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg

адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/

web: www.eufunds.bg, www.varna.bg

група във FB: Областен информационен център - Варна