#еврофондове

Приключи ремонтът на бул. „Народни будители“ във варненския район „Аспарухово“. Обектът бе открит на официална церемония. Строително-монтажните дейности бяха извършени по проекта „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“, който се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020г.

Реконструкцията обхваща уличната мрежа в участъка от ул. „Мара Тасева“ до ул. „Нарва“ и от ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до ул. „Мара Тасева“, включително и трасето на обръщача по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. Ремонтът е на стойност 5,5 млн. лв.

Варненският бул. „Съборни“, който бе реновиран с европейски средства, бе открит на официална церемония. Дейностите по обекта „Реконструкция на уличната мрежа по бул. „Съборни“ - от бул. „Владислав Варненчик“ до бул. „Сливница“ бяха изпълнени по проекта „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“, който се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Бюджетът за ремонта е 1 279 606 лв. за инженеринг и 8 218 лв. за оценка за съответствие и надзор по време на строителството.

Първото социално предприятие за дигитализация ще бъде създадено във Варненска област по проекта „Иновативни, интелигентни, разнообразни и социални. Няма други такива“, стана ясно на пресконференция, домакин на която бе Областният информационен център-Варна. Той се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Бюджетът му е в размер на 141 272 лв. Бенефициент е Фондация „Николаевка“ със седалище в Община Бяла. Проектът е един от първите, финансирани от Местна инициативна група „Долни чифлик и Бяла“.

Фирма за изработка на дограма в Бяла ще изпълнява проект „Подобряване на производствения капацитет в „АЙ БИ ДЖИ- ПЛАСТ“ ЕООД“. Той се финансира от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. към Местна инициативна група „Долни Чифлик и Бяла“. Общият бюджет на проекта е 389 300,17 лв.

Неговата основна цел е повишаване на производителността и експортния потенциал на компанията, която е една от най-големите на територията на местната инициативна група, специализирана в изработката и монтажа на ПВЦ и алуминиева дограма.

Областният информационен център-Варна се включи в регионалния семинар „Икономика в интерес на хората“, който се проведе в курортно селище Кранево. Организатор на събитието е Представителството на Европейската комисия в България. Основната цел на семинара бе да запознае присъстващите с актуални икономически теми от дневния ред на Европейския съюз, приоритетите на новата Комисия „Фон дер Лайен“, състоянието на местната икономика, възможностите за инвестиции, влиянието на европейския бюджет, очакваните реформи.

Хора в неравностойно положение във Ветрино получиха шанс да се реализират на пазара на труда с помощта на европейски средства. Това стана ясно на заключителна пресконференция по проекта „Социално предприятие “Помощ в дома и в градината“ - генератор на социална възвръщаемост в община Ветрино“. Той се финансира от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Общият му бюджет е 299 897 лв. Проектът е стартирал на 4.06.2018 г. и приключва на 31.12.2019 г.

Сградата на Областната дирекция на полицията във Варна ще бъде санирана с европейски средства. Ремонтните дейности ще бъдат извършени по проекта „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в административни сгради - сградата на ОДМВР - Варна“. Той се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Проектът е на обща стойност 1 461 492,82 лв. Бенефициент е Община Варна.

На 11 точки в Аксаково е осигурена безжична връзка с високоскоростен WiFi. Изградената система за безплатен интернет на обществени места е реализирана чрез европейската инициатива WIFI4EU. Общината спечели ваучер на стойност 15 000 евро, след като кандидатства по този проект и бе сред селекционираните.

ОИЦ-Варна бе домакин на съвместно събитие с Агенцията за социално подпомагане, на което бяха представени дейностите и услугите, които предоставя центърът. На срещата присъстваха социални работници от отдел „Закрила на детето“, които преминаха обучение по проекта „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане“. Той се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. Общата стойност на проекта е 28 млн. лв., 2 167 536 лв.

Областният информационен център-Варна се включи регионална консултация за Североизточния регион  за подготовката на Национална стратегия за малките и средните предприятия за периода 2021-2027 г. Домакин на събитието, в което участваха представители на фирми, работодателски и неправителствени организации, бе морската столица.