Новини от ОИЦ

Българският червен кръст започна поетапното раздаване на 320 тона храни на обща стойност 755 хил. лв.  на лица от уязвими групи във Варненска област в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане.  

От хранителните пакети ще се възползват 12 735 нуждаещи се в Област Варна. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един хранителен пакет, а тричленните и по-големите семейства - по два. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 15 пункта в областта и ще продължи до 30 ноември 2020 г. 

Във всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа, на ул. „Кракра” №14 в областния град, правоимащите, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане получават 22,71 кг от 16 вида хранителни продукти: пшенично брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул консерва, домати, грах зелен, гювеч консерва, конфитюр, говеждо в собствен сос консерва, говежди кюфтета в бял сос консерва, пиле фрикасе консерва, консерва риба, леща, захар и олио.

Право на подпомагане имат:

Над 5000 консултации, информации и индивидуална подкрепа, според потребностите на децата и семействата, е предоставил Общностният център за деца и родители „Царевград“ във Велико Търново през четирите години на своето съществуване. Центърът е създаден през 2016 г. с проект реализиран по процедура „Услуги за ранно детско развитие“, с финансиране от 653 401 лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

На 22 октомври 2020 г. (четвъртък), в офиса на Областен информационен център – Пазарджик се проведе интервю, с кореспондент на „Дарик радио“, на тема: „Най-добър град за живеене за 2019 г.“.  По време на работната среща управителят на ОИЦ – Пазарджик Радослав Пешалов направи анализ за изпълнението на програмите през 2019 г. за град Пазарджик.

Общините и предприятията са допустими бенефициенти по процедура BG05M9OP001-1.096 „Детски кътове“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това стана ясно на проведената информационна среща в областния град, организирана от ОИЦ – Перник. Регистрираните участници бяха представители на общинската администрация, бизнеса и граждани.

С информационен щанд Областен информационен център – Добрич се включи в провелата се днес Обща трудова борса в град Добрич. Експертите от центъра запознаха работодателите и други заинтересовани лица с дейността и услугите на центъра и им предоставиха безплатна информация за възможностите за финансиране на проекти чрез Оперативните програми 2014-2020 г.

На 22.10.2020 г. (четвъртък), Областен информационен център – гр. Хасково проведе в община Минерални бани публично информационно събитие на тема: „Европа за нас”. Срещата бе насочена към младежи и представители на образователните институции в област Хасково, с цел подпомагане усвояването на средствата от ЕСИФ по оперативните програми, представяне на програма „Еразъм+“, запознаване на младите хора с техните права в ЕС и с бъдещето на Кохезионната политика на ЕС през периода 2021-2027 г.

Първа публична среща по проекта „Лаборатория за съхранение и разпределение на енергия в градcка cреда (CSSC Lab)“ ще се състои на 29 октомври 2020 г. Тя ще се проведе онлайн чрез Microsoft Teams от 12:15 до 13:00 ч. Работният език е английски. За участие в срещата, която е насочена към местни и регионални публични власти, инвеститори, медии и др., е необходима регистрация на https://forms.gle/BaRok3n9iuyC6RWSA.

Община Кубрат приключи успешно изпълнението на проект „Домашни грижи за възрастни хора в община Кубрат”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Бюджетът на проекта е на обща стойност 181 951,52 лева.

Предоставяната по проекта услуга бе „Патронажна грижа в домашна среда на възрастни хора”. Тя се изпълняваше от Общинското предприятие „Социални услуги”.

С днешната информационна среща в Пленарна зала с представители на общинската администрация, кметове на кметства и неправителствени организации в община Русе, Областният информационен център приключи серията свои събития в областта на тема „Подготовка на България за европейското финансиране през третия програмен период 2021 – 2027 г.''