С евросредства подобряват биосигурността на кравеферма в село Драгомъж

„Караджа – ФАГ” ООД град Исперих е получател на средства по проект „Изграждане на ограда и закупуване на оборудване за повишаване на биосигурността в кравеферма”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Общият бюджет е 891 292 лева, от които 445 646 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите са собствено участие от страна на бенефициента.

Инвестицията предвижда изграждане на ограда с обща дължина 1145.5 метра в животновъдния обект, находящ се в село Драгомъж, община Исперих. С оградата ще се постигне подобряване на биосигурността в стопанството. Тя ще ограничи свободния достъп на хора и животни към кравефермата и ще подобри здравното благополучие на животните.

Ще бъде закупено оборудване за съхранение и раздаване на фуражите - самоходно фуражо-раздаващо ремарке. Стопанството ще бъде оградено и предпазено от  навлизането на животни с двулинеен електропастир, подходящ за ажурна ограда.  

Микроклиматът ще бъде подобрен с вентилационна система за обор за крави със система за оросяване над хранителна пътека. Ще бъде въведена система за дистанционно управление и дистанционна помощ (в т.ч. от компютър или мобилен телефон).  

Оборудването е в съответствие с изискванията за биосигурност, защита и хуманно отношение към селскостопанските животни. То ще допринесе за понижаване на риска от проникване, развитие и разпространение на болестите.

Очаква се проектните дейности да завършат през октомври 2023 година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.