България получава допълнителни 70 млн. евро за смекчаване на последствията от енергийната криза и за подобряване на свързаността в Югоизточния регион

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 г. изпрати за одобрение от Европейската комисия промяна на програмата, с която се осигурява финансов ресурс в размер на 70 млн. евро за подкрепа за смекчаване на последствията от енергийната криза.

 

Промените предвиждат възстановяване на средства, които вече са изплатени на малки и средни предприятия за компенсиране на увеличените им разходи за електрическа енергия. Средствата, които подлежат на възстановяване, са изплатени на предприятията в рамките на Националната мярка за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, одобрена с решение на Министерския съвет и изпълнявана от Фонд ,,Сигурност на електроенергийната система“.

 

Освен това, с изменението на програмата е извършено и прехвърляне на средства между приоритетни оси и разширяване на допустимостта на дейностите в рамките на Приоритетна ос 7 „Регионална пътна инфраструктура“. Това ще гарантира пълното усвояване на бюджета на ОПРР 2014-2020 г.

 

За целта в програмата се включва пилотна инициатива за свързаност в Югоизточния регион чрез инвестиции за подобряване свързаността и достъпността на второстепенните и третостепенните пътища с ТЕNТ-Т мрежата за товари и пътници. Въвеждането на тази пилотна инициатива ще отговори на нуждите на населението, особено в отдалечените и пограничните територии, и същевременно ще осигури подкрепа за изпълнение на мерките по контрол и превенция на засиления миграционен натиск и защита на външната граница на Европейския съюз.

 

Промените в ОПРР 2014-2020 г. са съгласувани и одобрени от всички заинтересовани страни.

 

Ползи от промените

 

Промените в ОПРР 2014-2020 г. ще имат редица ползи за българската икономика и общество. Подкрепата за малките и средните предприятия, които са засегнати от енергийната криза, ще им помогне да запазят своята конкурентоспособност и работни места. Инвестициите в пътна инфраструктура в Югоизточния регион ще подобрят свързаността на региона с останалата част от страната и с Европа, което ще стимулира икономическото развитие и ще повиши качеството на живот на населението.

 

Пилотна инициатива за свързаност в Югоизточния регион

 

Пилотната инициатива за свързаност в Югоизточния регион е особено важна, тъй като този регион е един от най-слабо развитите в страната. Подобряването на пътната инфраструктура в региона ще даде възможност за развитие на нови предприятия и ще създаде нови работни места. Освен това, ще се улесни достъпът на населението до образование, здравеопазване и други социални услуги.

 

Заключение

 

Промените в ОПРР 2014-2020 г. са важна стъпка за справяне с предизвикателствата пред българската икономика и общество. Те ще осигурят подкрепа за предприятията, които са засегнати от енергийната криза, и ще подобрят свързаността в Югоизточния регион, което ще допринесе за развитието на региона и за подобряване на живота на населението.