Днес отбелязваме Световния ден на градовете!

Честваме Световния ден на градовете: Изграждане на устойчиво градско бъдеще

Всяка година на 31 октомври светът се събира, за да отпразнува Световния ден на градовете. Установен от ООН през 2013 г., Световният ден на градовете служи като фокус за сложния гоблен на нашия градски живот и спешната необходимост от устойчиво градско развитие.

Устойчиви градове за устойчиво бъдеще
В основата на Световния ден на градовете е споделена визия за бъдещето. Денят има за цел да повиши осведомеността относно предизвикателствата и възможностите, които предлага глобалната урбанизация. Докато нашите градове продължават да растат и да се развиват, те играят основна роля в оформянето на бъдещето на нашата планета. Това е напомняне, че градското развитие не трябва да става за сметка на нашата околна среда, ресурси и благосъстоянието на бъдещите поколения.

Поглед към бъдещето
ООН прогнозира, че до 2030 г. светът ще бъде дом на 41 мегаполиса, всеки с население над 10 милиона души. Индия, която вече може да се похвали с пет мегаполиса, се очаква да бъде домакин на седем. Други региони, като Киншаса, столицата на Демократична народна република Конго, са готови да се присъединят към редиците на мегаполисите. Тази бърза урбанизация подчертава значението на Световния ден на градовете, тъй като ни насърчава да си представим бъдеще, в което мегаполисите и по-малките градски райони процъфтяват в хармония с естествения свят.

 

В тази връзка екипът на УО на ОПРР/ПРР Ви пожелава щастлив Ден на градовете и би желал да сподели информационните ресурси на ОИСР: