Фонд на фондовете подписа първото споразумение за рециклирани средства от фондовете за градско развитие с УО на ОПРР

Фонд на фондовете и Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ОПРР) подписаха Финансово споразумение за реинвестиране на ресурса за рециклиране по ОПРР 2014-2020. Споразумението беше подписано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева от страна на Управляващия орган и от Павел Лисев и Бисер Петков, изпълнителни директори и членове на Управителния съвет на ФнФ.

Средствата за реинвестиране представляват постъпленията от погасителни вноски и освободени гаранции във връзка с вече предоставено финансиране на проекти за градско развитие в рамките на първия инвестиционен цикъл по ОПРР 2014-2020. Ресурсът ще бъде вложен в проекти за градско развитие, отговарящи на целите на ОПРР 2014-2020. Допустимите дейности се запазват идентични с тези на ОПРР 2014-2020, като се добавят няколко сектора от ПРР 2021-2027: образователна и здравна инфраструктура, мерки за енергийна ефективност в публични сгради и дребномащабна туристическа инфраструктура извън обектите на културното наследство от национално и световно значение. Средствата за рециклиране следва да бъдат вложени до 31.12.2031 г. в проекти на територията на най-големите 50 градски общини в страната.

Подписването се състоя по време на Годишното информационно събитие на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 (ПРР), което се проведе на 8-ми декември 2023 г. в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София. На форума бяха поканени бенефициенти, партньори, представители на фондовете за градско развитие, представители на различни институции, граждани и медии. Бяха представени положителния ефект от инвестиране на средствата по линия на ОПРР в инфраструктурни обекти в страната, както и ключовите послания и приоритети за новия програмен период 2021-2027 г.

В панелна дискусия по време на Годишната среща участваха изпълнителните директори на Фонда Бисер Петков и Павел Лисев заедно със заместник-министър Ангелина Бонева, които разговаряха за успешните градски проекти, подкрепени с комбинирана подкрепа - безвъзмездна финансова помощ и дългов финансов инструмент от ФнФ, управляван от фондовете за градско развитие.

Зам.-министър Бонева поздрави фонд посредниците на ФнФ за дългогодишната успешна работа и приноса в развитието на градската среда в България. Сред многото ползи на финансовите инструменти за градско развитие тя подчерта тяхната възвръщаемост, която позволява реинвестирането им в нови допустими проекти.

Изпълнителният директор на ФнФ Павел Лисев отправи благодарност към екипите на Управляващия орган, МРРБ, Фонд за устойчиви градове (ФУГ) и Регионален фонд за градско развитие (РФГР) за постигнатото през изминалия период. Благодарност отправи и към екипа на Фонда на Фондовете, който, по думите му, концентрира експертизата в инвестициите за градско развитие.

“Вярваме в надграждащия ефект на тези инструменти и след всички усилия на тези екипи се радвам, че имаме обща визия да продължим изпълнението им. Възстановени са малко над 20 млн. лв. към момента, а в остатъчния срок до 2031 г. възстановеният публичен ресурс ще достигне над 170 млн. лв. Като прибавим към него привлечения частен капитал - общо средствата ще достигнат 250 млн. лева възстановени средства от вече реализирани проекти. Виждаме, че формулата работи и нашата цел е да продължим подобрението на градската среда, на образователни и инфраструктурни проекти. За предстоящия програмен период ще се разшири и  обхвата на допустимост на проектите.”, каза в дискусията Павел Лисев и припомни, че през лятото на тази година с УО беше подписано споразумение за нови 460 млн. лв. ресурс за управление по линия на новата Програма за развитие на регионите 2021-2027.

Очаква се в първото тримесечие на 2024 г. ФнФ да подпише анекси към оперативните споразумения с действащите посредници, а от второто тримесечие средствата да са достъпни за крайните получатели при срок за инвестиране до края на 2031 г.

Бисер Петков, председател на УС на ФнФ, също отправи благодарност към УО, МРРБ и финансовите посредници по инструментите за градско развитие. “Вярвам, че сътрудничеството ни ще продължи с надграждане и в следващата многогодишна рамка.”, каза Петков.

По време на Годишната среща от Бургас се включи и Яна Кършийска, директор на Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас, за да разкаже за съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на екипа на Община Бургас в изграждането на Центъра, който само преди седмици спечели наградата на публиката в престижната европейска класация Regiostars за инициативи, реализирани с подкрепа от Кохезионната политика на ЕС. Беше даден старт и на информационна кампания под надслов „Подкрепяме добрият пример – а Вие?“, в която ще бъдат представени чрез снимки и информация 50 проекта в цяла България, реализирани със средства по инструментите за градско развитие. Целта е да се популяризира постигнатата промяна в регионите с помощта на европейските инвестиции – подобрената градска и паркова среда, обновената образователна, социална и пътна инфраструктура, създадените съвременни и енергоефективни условия за административни услуги и бизнес, развитието на културно-историческия туризъм и още много.