Нови IT системи напълно ще дигитализират процесите по митническо оформяне за износ и транзит до края на 2023 г. по ОПДУ

"До края на 2023 г. ще заработят нови IT системи за износ и транзит, които напълно ще дигитализират процесите на митническите режими. Това означава, че вече няма да има документи на хартия при износ и транзит на стоки" заяви Кольо Колев, директор на дирекция „Информационни системи и аналитична дейност“ в Агенция „Митници“ и ръководител на проект „Надграждане на основните системи на Агенция „Митници“ за предоставяне на данни и услуги – БИМИС (фаза 3)“ по време на пресконференция за представяне на проекта, финансиран по Оперативна програма "Добро управление".

До 31.12.2023 г. ще бъдат изпълнени три дейности, които са в съответствие с плана на Европейската комисия за развитие на митническите информационни системи, описан в редица стратегически документи. Чрез изпълнението им, синхронизирано с другите държави членки на ЕС, ще се внедрят няколко нови и подобрени системи, заложени в Митническия кодекс на Съюза - Система за контрол на вноса 2 - фаза 2 и Уведомление за пристигане, новата Митническа автоматизирана система за изнасяне, ще бъде надградена Митническата информационна система за транзит, и в съответствие с тези промени, ще се адаптира вътрешният модул Анализ на риска.

Въвеждането на новите системи ще доведе до улесняването на търговията като процедурите на хартиен носител ще се заменят с електроннаи. Това ще позволи да се ускорят процесите, да се повиши свързаността между различни системи и модули, което ще подобри услугата за икономическите оператори, ще доведе до възможност за по-добър надзор на митническите процедури и респективно по-добра защита на финансовите и икономическите интереси на Съюза. Ще се постигне и подобряване на процесите на работа в митническата администрация, което индиректно също подпомага легалния бизнес и гражданите чрез по-бързи услуги, проверки и повишаване на нивото на сигурност и безопасност.

Основното предизвикателство пред държавите членки е електронното общуване в митническата област в ЕС (митници - бизнес/митници-митници) да стане обичайно и регулярно, а хартиеното общуване да бъде изключение. За целта трябва да се осигури взаимодействие между националните и общите компоненти на информационните системи, както и изграждане на съвместими информационни системи чрез общи стандарти, обясни Колев, като посочи, че българската митническа администрация продължава да развива своите системи чрез поетапно въвеждане на институционална архитектура на Агенция „Митници“ с използване на облачни технологии. Така се постига висока надеждност, производителност и капацитет на информационните системи.

Проект „Надграждане на основните системи на Агенция „Митници“ за предоставяне на данни и услуги – БИМИС (фаза 3)“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Стойността на проекта е  9 089 235,00 лева в т.ч. финансиране от ЕС – 7 725 849,75 лв. и национално финансиране – 1 363 385,25 лв. Той е продължение на предишните две фази на надграждане на БИМИС, също финансирани с европейски средства. Засега планът за развитие и имплементиране на интегрираните европейски IT-системи обхваща хоризонт до 2025 г., а Българската митническа администрация e разработила стратегия и пътна карта за развитие на системите за същия период и усилено работи по тяхното изпълнение.