Заместник –министър Ангелина Бонева стартира от Русе първия съвместен информационен ден по процедурата за кандидатстване с Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)

Близо 200 участника от Северен централен и Северозападен регион за планиране се включиха в събитието

„Неслучайно стартираме информационната кампания за кандидатстване с Интегрирани териториални инвестиции от северните региони в страната. Целта ни е да подпомогнем най-нуждаещите се територии, за да успеят да догонят, а защо не и да изпреварят останалите през новия програмен период“, заяви г-жа Ангелина Бонева, заместник-министър на МРРБ и Ръководител на Управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Заместник-министърът допълни, че „над 50% от средствата по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. са предвидени за интегрирани териториални инвестиции в Северна България и в изпълнение на новия регионален подход“.

Механизмът за изпълнение на интегрираните териториални инвестиции и новият регионален подход бяха представени от Ивайло Стоянов, началник на отдел „Стратегическо планиране и програмиране“ в ГД СППРР, и експерти от Управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Различните възможности за комбиниране на идеи, включващи мерки за разрешаване на регионални ключови проблеми, бяха посочени като добри примерни концепции за ИТИ. В тяхното разработване и изпълнение трябва да участват като партньори представители на национални институции и местни общности, бизнеса, НПО, научни среди, гражданско общество. Обединяването на усилията на всички партньори и активното им ангажиране в процеса е ключово за постигане на успех на новата регионална политика, допълни г-н Стоянов. Всички концепции трябва да отговарят на утвърдените Единни указания за кандидатстване с концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и да бъдат подадени през електронната система ИСУН по отворената в момента процедура за кандидатстване.

Единните указания са разработени съвместно от Управляващите органи на 6-те програми за споделено управление на европейски средства в България през програмен период 2021-2027 г., които ще участват във финансирането и изпълнението на новия регионален подход. Това са Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., Програма Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г., Програма „Образование“ 2021-2027; Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., и Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.

Водещата програма по прилагане на новия подход ИТИ, съгласно Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие (ППЗРР), е Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 2021-2027 г.

По време на дискусията в информационния ден бяха уточнени детайлите, свързани с етапите за кандидатстване, изискванията за подготовка на концепции за ИТИ, които да участват в процедурата за подбор на регионално ниво, съответствието с нормативните стратегически документи и др. След приключването на процедурата за подбор на концепции за ИТИ, предстои разработване на изисквания и правила за подготовка, подаване, оценка, предоставяне на финансиране и изпълнение на конкретните проектни предложения, включени в класираните концепции. Те ще бъдат предмет на отделни Насоки за кандидатстване, разработени от съответните Управляващи органи на участващите програми, стана ясно още по време на събитието.

Съвместният информационният ден е първия от поредицата събития, планирани в информационната кампания „Готови ли сте за ИТИ?“, която се провежда от УО на ПРР 2021-2027 г. за всички региони в страната. На 18.07.2023 г. ще се проведе онлайн съвместен информационен ден за заинтересованите страни от Североизточен регион (СИР). На 21.07.2023 г. е планирано съвместно провеждането на присъствен информационен ден в град Бургас за Югоизточен регион (ЮИР) и на 26.07.2023 г. кампанията завършва със съвместен информационен ден за представителите на Южен централен и Югозападен регион за планиране.

Повече информация за ПРР 2021-2027 г. и ИТИ, можете да откриете на https://bgregio.eu/wps/portal/operativna-programa/iti/iti.funding.opportunities и на сайта на МРРБ -https://www.mrrb.bg/

 

 

 

Таг