Над 6 млрд. лева са инвестициите в градовете и районите на България от началото на първия програмен период до момента по ОПРР

Напредъкът и изпълнението на ОПРР беше представено по интерактивен начин с 3D mapping на тема „Как променихме България“ по време на Годишното информационно събитие на пл. „Батенберг“, в София на 23.10.2019 г.

Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“  е най-значимото публично събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., за популяризиране на изпълнението и напредъка на Програмата за съответната календарна година. До момента по Програмата са изпълнени проекти на обща стойност от 1 млрд. 472 млн. лева, обявени са 16 процедури на стойност 3,018 млрд. лева или за 100 % от бюджета на ОПРР. Сключени са 598 договора за 86% от бюджета на Програмата, като най-много средства са договорени по  Приоритетна ос (ПО) 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Сключените договори по ПО 1 са 154 бр. за 1,36 млрд. лв.

От началото на първия програмен период по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са инвестирани близо 6 млрд. лева в градовете и районите на България, обясни г-жа Николова, заместник – министър на МРРБ и Ръководител на УО на ОПРР по време на събитието. С тези средства е променена образователната инфраструктура, висшите училища, градската среда в 39-те най-големи градове в страната, да подобрим енергийната ефективност на административни, обществени и жилищни сгради и в 28-те малки населени места, изградени са социални жилища, центрове, осигурено е модерно и съвременно оборудване за здравеопазването, и службите за пожарна и аварийна безопасност, подобрени са трасета на градския транспорт и инфраструктура, реконструирани са пътища от републиканската пътна мрежа. В момента се изпълнява голям проект за модернизиране на спешната медицинска помощ, интегриран градски транспорт, довършват се проекти по Програмата в почти всички градове и райони в страната.

Годишното информационно събитие започна с музикални изпълнения на студенти от Катедра "Поп и джаз изкуство" на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с ръководител композитора проф. д. изк. Мария Ганева. Младите таланти са част от Биг Бенда на НМА с диригент Михаил Йосифов, един от  най - успешните български тромпетисти.

Кулминацията на събитието беше прожектирането за първи път в България на 3D mapping –а върху превозно средство – 18 метров реставриран автобус „Икарус“, предоставен от Столичен градски транспорт. Впечатляващият визуален спектакъл с 360-градусовото видео беше изпълнен от 8 бр. супер модерни прожекционни апарата. В рамките на 6 минути, реставрираният автобус „Икарус“ беше напълно преобразен, с причудливи форми и кадри, преливащи от миналото през настоящето, и проектиращи бъдещето развитие на иновативните технологични градове и райони в страната. Темата и слоугъна на  зрелищния 3D mapping -  „Как променихме България?“ има за цел да напомни за състоянието на обектите и заобикалящата ни среда преди 13 години, когато започва първият програмен период на Програмата и състоянието днес, като направи препратка в близкото бъдеще. Благодарение на възможностите на новите технологии по интерактивен начин чрез 3D mapping-а, ОПРР се надява да достигне до младото поколение и широката общественост, като ги провокира да бъдат активни и отговорни към всички обекти и европейски инвестиции в България, да ги опазват, съхраняват и да се гордеят с тях. Това е необходимо, тъй като през новия програмен период, проектите и инвестициите ще се осъществяват на базата на териториални стратегии, разработени с широко гражданско участие и в сътрудничество със заинтересованите страни по места. В тази връзка, усилията на ОПРР са насочени към  насърчаване на по-активно и отговорно гражданско участие във формирането на приоритетите на местната политика и подготовката на бъдещия програмен период 2021-2027 г., и новата програма за регионално развитие.

Линк към 3D mapping -  „Как променихме България?“

Таг