Община Велико Търново стартира проект „Разширение на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

С начална пресконференция и официална церемония „Първа копка“ Община Велико Търново стартира дейностите по проект „Разширение на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Проектът е на обща стойност 1 394 577 лева и се изпълнява с комбинирано финансиране, като 337 395 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ – Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.009. Други 853 821 лв. се осигуряват като заемни средства от „Регионален фонд за градско развитие“ АД - Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” (ФГР Север) и собствен финансов принос на бенефициента в размер на 143 820 лв. Административният договор за безвъзмездна помощ е сключен на 18.11.2020 г., като срокът за изпълнение на предвидените дейности е 30 месеца.

Основната цел на проекта е разширяване на съществуващия Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ с използването на двата етажа, разположени над съществуващия център, като по този начин ще се повиши въздействието от уникалната по своя характер предлагана туристическа атракция. Проектът е насочен пряко към посетителите на Мултимедийният посетителски център – български и чуждестранни туристи, ученици и студенти, специалисти в областта на културното наследство и граждани от всички социални групи. Крайната цел е да се създадат условия за развитието на конкурентноспособни културни атракции на територията на община Велико Търново и да се стимулира диверсификацията на местните и регионални културни продукти.

С изпълнението на заложените по проекта дейности, за нуждите на предвиденото разширяване на мултимедийният център, ще бъде променено предназначението на административни и обслужващи помещения към Регионален исторически музей (РИМ) в експозиционни площи. В тях с помощта на съвременната аудио-визуална техника ще се пресъздаде живота - нрави, обичаи, бит и одежди на различните социални слоеве от Второто българско царство. Интериорът ще е разнообразен от богато декорирани фигури, с множество архитектурни детайли, атрибути и аксесоари, подходящо осветление и озвучаване на отделните елементи и композиции. По този начин ще се създаде възможност за по-пълно възприемане на богатата история на града от този период, неговата царственост, войнска слава и духовна мощ.

С изпълнението на проекта, предвид увеличения обхват и площ на Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, ще се подобрят условията за достъп до културния живот на старата столица. Това ще допринесе за привличане на повече посетители от страната и чужбина, както и превръщането му в център за местни, национални и международни културни събития.