НОВ МУЗЕЙ, ФИНАНСИРАН ПО ИНТЕРРЕГ ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ, ОТВОРИ ВРАТИ В ГРАД ПЕТРИЧ

Историческият музей в Петрич има нов дом. 18 000 ценни експоната са подредени в нова, модерна и удобна за посетителите сграда. Инвестицията е в резултат на изпълнението на дейностите по проект „Създаване на културен двуполюс Серес - Петрич“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-А Гърция – България 2014-2020. Водещ партньор по проекта е гръцката Община Серес и се изпълнява в партньорство с Община Петрич от българска страна, Университет „Аристотел“ - Солун и Тракийски университет „Демокрит“ – Комотини.

Целта на проект „Създаване на културен двуполюс Серес - Петрич“ е създаване на модерни културни институции в двата погранични града Серес и Петрич, което ще създаде синергия и ще привлече както местни, така и чуждестранни посетители.

Новооткритите помещения на Исторически музей - Петрич са реконструирана сграда, бивша собственост на Гранични войски. Разгърнатата застроена площ на сградата е 1847 кв. м, на две нива и c възможноcт да пpиема до 150 посетители. Изграден е паркинг за автомобили, а сградата се вписва изцяло в архитектурната среда наоколо. Осигурен е достъп за хора в неравностойно положение. Използвани са модерни технологии и съвременно експониране с 3D възстановки. Инвестицията в Петрич е в размер на почти 1,4 млн. лева.

Лентата на новите зали за експониране на културно–историческото наследство на община Петрич прерязаха кметът Димитър Бръчков, кметът на община Серес Александрос Хрисафис и директорът на Исторически музей Методи Бисерков. Кметовете на двете гранични общини изразиха удовлетвореност от успешното партньорство на полето на културата и заявиха продължаване на сътрудничеството си в бъдещ план.

Преди няколко дни с финансиране по проекта бе открит и музей на съвременното изкуство в Културен парк „Константинос Караманлис“ в град Серес.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28; 0893/405768

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com