ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВИЯ ПОДХОД В РЕГИОНАЛНОТО И ТРАНСГРАНИЧНОТО РАЗВИТИЕ 2021-2027 Г. В БЛАГОЕВГРАД

Новият подход в регионалното и трансграничното развитие  в периода 2021-2027 г. представиха в Благоевград експерти от Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие" в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Срещата е част от информационна кампания за представяне на потенциалните възможности за инвестиции с европейски средства по регионите в страната. Събитието беше открито от кмета на Благоевград Илко Стоянов. В представянето и обсъждането на инструментите за подкрепа през новия програмен период се включиха и служителите на Областен информационен център – Благоевград.

Новият подход при избор на инвестиции, заложен в Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027 (ПРР) беше представен от Ангелина Бонева - главен директор „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в МРРБ. С него се разграничават големите градове от по-малките региони, за да се избегне рискът финансовият ресурс да не достигне до по-малките населени места. Затова в приоритетна ос 1 са определени 10 големи градски центъра, сред които и Благоевград, а в Приоритетна ос 2 са включени 40 средни и големи общини, сред които от Благоевградска област попадат общините Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Принципът при избор на проекти вече се основава на подхода „отдолу нагоре“. Затова е и ключова ролята на местните регионални съвети, в които участват и представители на областните информационни центрове, които след подбора на потенциалните инвестиционни проекти, ще ги подават към Управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“ за изпълнение, разясни Ангелина Бонева.

Представена беше и Програмата за енергийна ефективност, която ще се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост. Бюджетът по нея е 1,4 млрд. лв. Като задължително условие в тази програма е кандидатстващите сдружения на собствениците да имат енергийно и техническо обследване, както и технически паспорт на сградите. Тези разходи ще са за сметка на собствениците на жилища, беше потвърдено по време на срещата. Очаквано, темата провокира сериозен интерес от страна на присъстващите в залата като бяха дискутирани въпроси, касаещи бъдещи мерки за енергийна ефективност в обществени сгради, предприятия и въвеждане на ВЕИ в домакинствата.

По време на срещата бяха представени и програмите за трансгранично и транснационално сътрудничество, по които кандидат-бенефициентите от Благоевградска област са допустими участници. Акцент в презентацията на Десислава Георгиева – директор „Управление на териториалното сътрудничество“ в МРРБ, програма „Интеррег VI-A ИПП България – Северна Македония 2021-2027“ и ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция – България, по които традиционно местни и регионални власти, бизнес и НПО от региона кандидатстват.

Информационната кампания на МРРБ продължава до края на юни във всички региони на България.                    

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28; 0893/405768, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com