ОИЦ - БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ В СЕМИНАР НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕК В БЪЛГАРИЯ

Екипът на Областен информационен център – Благоевград взе участие в семинар на тема „Икономическите предизвикателства и възможности пред ЕС и България“. Събитието се проведе в град Сандански и беше организирано от Представителството на Европейската комисия в България.

Традиционно, целта на регионалните семинари на Представителството е представяне на актуални теми от дневния ред на Европейския съюз, които пряко засягат българските граждани. Събитието беше открито от Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

„Българският план е част от безпрецедентния координиран отговор на ЕС на кризата, предизвикана от Ковид – 19, с цел справяне с общите европейски предизвикателства чрез присъединяване към екологичния и цифровия преход и с цел укрепване на икономическата и социалната устойчивост и сближаване на единния пазар. По-специално с плана на България ще бъде ускорена декарбонизацията на енергийния сектор, ще се ускори широкомащабното разгръщане на цифровата инфраструктура, както и ще бъдат подкрепени инвезстициите за подобряване на образованието и уменията“, коментира Цветан Кюланов.

Освен Механизма за възстановяване и устойчивост и Плана за възстановяване и устойчивост на България, сред дискутираните теми бяха Европейският зелен пакт и съвместните европейски действия по плана REPowerEU за осигуряване на устойчива енергия на достъпни цени, както и пътят на България към еврозоната. Гост лектори на събитието бяха Биляна Църноречка – пресаташе на Бюрото на ЕП в България, Илин Станев – политически съветник в Представителството на ЕК в България и Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество“

Участие в семинара взеха представители на медии от цяла Югозападна България и експерти в областта на европейската политика на сближаване. 

         

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28; 0893/405768, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com