Участие на ОИЦ – Ловеч в откриване на новата социална услуга – Център за грижа на лица с психични разстройства

На 1 юни 2022 г. в Ловеч бе открита нова социална услуга  - Център за грижа за лица с психични разстройства. Лентата прерязаха кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова и заместник - кметът Венцислав Христов. Присъстваха директорът на Държавната психиатрична болница д-р Митко Митев,  директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“- Ловеч - Снежанка Алексиева, Красимира Катева – директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Ловеч, управители на социални услуги, представители на комуникационната агенция - партньор на АСП, представители на Областен информационен център - Ловеч, служители от общинската администрация и други институции.

         „Това е 28-ата поред социална услуга на общината и тя е изключително важна. Защото е израз на грижата ни към хората, които тука вече ще имат една семейна среда. Лица с различни затруднения ще получават деинституционализирана грижа. Това е една от основните постановки в европейската политика по отношение на тези услуги. И вярвам, че настанените тук ще се чувстват добре“, каза кметът Корнелия Маринова. После тя връчи ключовете и трудовите договори на служителите на управителя на центъра Теодора Пенкова.

         Водосвет отслужи Ловчанският митрополит Гавриил с отец Вениамин, после бяха осветени новите помещения.

         Новият център за грижа за лица с психични разстройства се разкрива по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания в община Ловеч - Етап 2 - предоставяне на новите услуги“, процедура BG05M9OP001-2.090 „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. За целта вече е изградена подходяща инфраструктура по друг проект, реализиран от Община Ловеч, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Преустроената, оборудвана и обзаведена сграда е с адрес: гр. Ловеч, ул. „Княз Александър I Батенберг“ №22 и се намира в двора на Държавна психиатрична болница – Ловеч.

         Проектът е на стойност 272 000 лв., в това число разходи по линия на ЕСФ в размер на 231 200 лв., а периодът за изпълнение е 16 месеца, считано от 01.02.2022 г. до 01.06.2023 г. и се изпълнява в асоциирано партньорство с Министерство на здравеопазването, Държавна психиатрична болница – Ловеч и Държавните психиатрични болници в страната.

          Целта на проекта е създаване на възможност за независим и достоен живот на лица с психични разстройства, чрез предоставяне на качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги за дългосрочна грижа, съобразени с реалните потребности на хората в общността.

          Капацитетът на новата социална услуга е 15 места, а потребителите са лица с психични разстройства, които ще бъдат изведени от Държавна психиатрична болница - Ловеч, определени от Агенция за социално подпомагане, след направена оценка на потребностите и изготвен индивидуален план на лицата, в рамките на изпълнявания от Агенцията проект по процедура BG05M9OP001-2.038 „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания” - Етап 1.

          Извършен е подбор и е назначен персонал от 12 души (управител, социален работник, трудотерапевт, медицински сестри, санитари, техническа-поддръжка), които ще извършват социалната услуга, съобразно специфичните потребности на потребителите на Центъра. За служителите на Центъра е организирано провеждане на начално и надграждащо обучение и е осигурена групова и индивидуална супервизия при предоставянето на услугата. Социалната ангажираност, мотивираността за работа, желанието за развитие, отговорността и съзнателността при изпълнението на дейността, са в основата на постигането на добри резултати по време на изпълнение на проекта и гарантиране на тяхната устойчивост след приключването му.

         С реализирането на новата резидентна услуга ще бъдат създадени условия за въвеждане на устойчив модел за осигуряване на равни възможности за достоен живот на лицата с психични увреждания и техните семейства. Новият модел на грижа за лицата от целевата група е в съответствие с европейските ценности и принципи, гарантиращи правата и достойния им живот.

           Функционирането на Центъра за грижа за лица с психични разстройства, ще ограничи риска от настаняването на нуждаещи се лица в специализирани институции, като в същото време ще подкрепи членовете на семействата на лицата с увреждания. Ще се осигури адаптирана спрямо нуждите на потребителите среда и възможности за ежедневна грижа в среда, близка до семейната, медицинска, социална, психологическа и професионална рехабилитация, позволяващи максимална степен на самостоятелност и независимост в ежедневието. Ще се обърне внимание за придобиване и повишаване на личностния потенциал, създаване на социални контакти, организиране на свободното време и усвояване на нови умения. Реализацията на проекта ще допринесе за продължаване на процеса по деинституционализация на грижата за хората с увреждания и изграждането на алтернативна подкрепа в общността, чрез предоставянето на качествени и достъпни услуги за дългосрочна грижа от подходящ материален и кадрови капацитет за предоставянето им.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в Р България.

За допълнителна информация:

Име на служител: Мариана Бандрова

Длъжност: Екперт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 068 604 297; e-mail: oic.lovetch@gmail.com