ОБЩИНА БУРГАС ОБСЪДИ ПОЛИТИКИТЕ ЗА КЛИМАТИЧНИ ДЕЙСТВИЯ НА РАБОТНА СРЕЩА НА ОБЩИНИТЕ ПАРТНЬОРИ.

Експерти на Община Бургас взеха участие в провелата се на 26 и 27 май 2022 г. в София втора от трите работни срещи на експертните екипи от общините партньори по проекта : Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София и Стара Загора.

На срещата беше постигнат съществен напредък в изготвянето на аналитичните доклади на базата на предвидените в методологията стъпки, както и на базата на наученото и споделения опит по време на учебните пътувания в Норвегия. Работата по докладите беше фокусирана върху анализа на наличната информация с цел аргументиране на избраните заплахи за всяка община и съответно набелязаните инвестиционни мерки.

На събитието взеха участие целите експертни екипи на партньорските общини, целият екип на Националния Доверителен Еко Фонд и екипът на българските консултанти от аналитично-креативната група .

За първи път от началото на проекта целият експертен екип на партньорството беше заедно в първата присъствена среща. По време на трите учебни пътувания екипите се запознаха само частично, но не и в пълен състав, тъй като за целите на тези пътувания екипът беше разделен в по-малки групи.

Работата на експертния екип протече изключително динамично и целенасочено. Екипите получиха директна професионална помощ и подкрепа от консултантския екип на проекта.

След направен анализ на заплахите, към които се насочва всеки общински екип се обсъди начина на ползване на необходимата информация. Акцентът беше конкретното място, към което е насочена инвестиционната мярка.

Особено полезни бяха добрите практики от Норвегия на приложени инвестиционни мерки.

Всяка община представи избраната мярка с прилагане на анализа от методологията PESTEL и имаше опонент в лицето на друга община (тази, която в края на процеса ще даде оценка на съответния доклад). Оживената дискусия доведе до „избистряне“ на идеите.

Следващата работна среща ще се проведе в София на 8 – 10 юни 2022 г., когато се очаква да се финализира работата по инвестиционните мерки на проекта и да бъдат окончателно оформени аналитичните доклади в готовност за публичното им представяне в общините.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас