ФОРУМ В БУРГАС ПРЕДСТАВЯ НАЙ-НОВИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В УСТОЙЧИВАТА ЕНЕРГИЯ

Експерти на Областен информационен център-Бургас взеха участие в началната пресконференция на форума „УСТОЙЧИВО ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ВЕИ“.

На двудневното събитие, което се провежда от днес в Бургас, участие ще вземат представители на местната власт, международни и български финансови институции и енергийни професионалисти и ще бъдат обсъдени най-новите тенденции в областта на устойчивата енергия.

Основната тема на програмата е създаването на Националния декарбонизационен фонд , който е една от най-важните реформи в Националния план за възстановяване и устойчивост, като от него се очаква да инвестира средства във всички области на устойчивото енергийно развитие – от санирането на сгради и инсталирането на системи за ВЕИ до подкрепа за бизнеса.

На форума за пръв път в България бяха представени началните етапи от работата по структурирането на фонда, а именно изготвеното пазарно проучване и оценка на бариерите, което ясно показват необходимостта от незабавни действия за използване на огромния потенциал на проектите за зелена енергия в България. Беше обърнато специално внимание на бързото развитие на нормативната рамка и стартирането на програмите за финансиране, за да се отключат пазарните възможности в редица области като саниране на сградния фонд, ВЕИ инсталации и енергийни кооперативи. Втората фаза на работата – „Изготвяне на инвестиционна стратегия за НДФ“ – също е близо до приключване, като се очаква да бъде представена в следващите седмици в отговор на идентифицираните в пазарното проучване инвестиционни възможности.

Събитието в Експозиционен център Флора продължава и в петък, като в богатата програма на събитието са включени и професионални обучения за проектанти и строителни специалисти, както и семинари за домоуправители и собственици на жилищни сгради във връзка с бъдещите програми за обновяване, входа, за които е свободен срещу предварителна регистрация .

Също до петък, гражданите и гостите на Бургас могат да посетят и изложението за строителни фирми, производители и дистрибутори на строителни материали, компоненти и изделия, които в късния следобед на днешния ден ще организират интересни демонстрации и изненади и за по-малките посетители.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас