ПРЕДПРИЯТИЕ ВЪВ ВРАЦА С УСПЕШНО ИЗПЪЛНЕН ПРОЕКТ ПО ФИНАНСОВИЯ МЕХАНИЗЪМ НА ЕИП 2014-2021

  На 3 юни 2022 г. екипа на Областен информационен център - Враца взе участие в заключителна пресконференция в производствената сграда на фирма „ПОПЧЕВ СТОУН ДИЗАЙН“ ЕООД гр. Враца, където бяха представени резултати от изпълнението на Договор за безвъзмездна финансова помощ 2020/551774 от 03.05.2021 г., по проект: „Increased competitiveness through greener production”. финансиран чрез Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021, в рамките на програма „Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“. Общата стойност на проекта е 510 000 евро, от които 300 000 евро безвъзмездна финансова помощ.

  Чрез проекта се повиши конкурентоспособността на „ПОПЧЕВ СТОУН ДИЗАЙН“ ЕООД посредством въвеждане на иновативна зелена технология за оползотворяване на остатъчния от собственото производство скален и облицовъчен материал. По този начин фирмата постигна оптимизирано производство, увеличен капацитет и положителен ефект върху околната среда.

  Бяха въведени в експлоатация  CNC машина за обработка на мрамор и варовик, както и машина за водно рязане, резултатите които постигна фирмата са: увеличаване на приходите от продажби; увеличаване на печалбата; създаване на ново работно място; внедряване на иновативен производствен процес; положителен ефект върху околната среда; оползотворяване на остатъчния от собствено производство скален и облицовъчен материал.