БЛИЗО 30 ЖИТЕЛИ НА ЗЛАТИЦА ПОСЕТИХА ИЗНЕСЕНАТА ПРИЕМНА НА ОИЦ-СОФИЯ

Близо 30 жители на град Златица посетиха изнесената приемна на Областен информационен център - София. Най - голям интерес беше проявен към възможностите за финансиране на проекти, за подобряване на ВиК инфраструктурата в общината. Посетителите на приемната споделиха, че водопроводната мрежа на град Златица е стара и изключително амортизирана, което предизвиква чести аварии, загуби и лошо качество на питейната вода. Те изразиха необходимостта от осигуряването на средства за подмяна на водопреносната мрежа в града, с което да се минимизират авариите, да се намалят  водозагубите и да се подобри качеството на предоставяната ВиК услуга.

Експертите на ОИЦ - София разясниха, че в приоритет 1 „Води“ в проекта на програма „Околна среда“ 2021 - 2027 са предвидени  значителни инвестиции в сектора, което да гарантира, че качеството на водата и използването на ресурсите във водоснабдяването ще отговарят на изискванията на директивите на Европейския съюз. Планира се използване на финансов инструмент за подкрепа на финансово жизнеспособни инвестиции, по-конкретно на дейности, свързани с изграждане на ВиК инфраструктура при отчитане научените уроци от програмен период 2014 - 2020.

Посетителите на приемната проявиха интерес и към предстоящи мерки за енергийна ефективност на сградния фонд. В отговор екипът на ОИЦ информира гражданите, че по Стълб 2 "Зелена България" на Националния план за възстановяване и устойчивост се предвидени инвестиции за подобряване на енергийната ефективност в сградения фонд  по три компонента за повишаване на енергийната ефективност. По Компонент 1 са предвидени мерки за повишаване на енергийната ефективност в жилищния сграден фонд. Компонентът е структуриран в два работни пакета в зависимост от момента на кандидатстване на сдруженията на собствениците на жилищните сгради: пакет 1 - при кандидатстване на сдруженията до март 2023 г., предвиждащ 100% проектно финансиране от схемата и пакет 2 - за сдружения, кандидатстващи от април 2023 г. до декември 2023 г., при предвидено 80% проектно финансиране от схемата и 20% самоучастие. За пакет 2 е предвидена възможност, при желание от страна на сдруженията на собствениците на сградите, за осигуряване на техния финансов дял от обновителните дейности чрез договор за енергийно спестяване (ЕСКО компонент). Експертите информираха, че са предвидени и мерки за подобряване на енергийната ефективност на жилищния сграден фонд и в работния вариант на Програма за развитие на регионите 2021 - 2027.

По случай 1 - ви юни - Ден на детето, екипът на ОИЦ - София предостави детски книжки на Европа на деца от Златица.

С Откритата приемна в община Златица стартира информационна кампания на ОИЦ - София във 22 - те общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд