В МИРКОВО С ИНТЕРЕС КЪМ ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА

Европейското финансиране на образованието и културата бяха основен фокус на разговорите в община Мирково с представители на местната администрация, бизнеса, образователни и културни институции и граждани.

Експертите на ОИЦ-София, информираха посетителите на приемната, че предстои одобряването от Европейската комисия на Програма „Образование“ 2021-2027 г., която ще бъде с общ бюджет от над 1,9 млрд. лева. Акценти бяха поставени върху основните цели на програмата, а именно: равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование с акцент върху уязвимите групи; разширяването на дигиталното образователно съдържание, повишаване на дигиталната компетентност и умения на педагогическите специалисти, учениците и родителите; въвеждане на иновативни учебни програми и съдържание; подкрепа изявата на талантите на учениците, особено в по-отдалечените райони на страната; подобряване на връзката на образованието с пазара на труда чрез развитие на професионалното образование и обучение, както и въвеждане на дуално образование в приложими специалности във висшето образование.

Допълнително екипът информира, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат реализирани инвестиции за модернизиране на образователната среда, а възможностите за финансиране на енергийна ефективност за еднофамилни жилищни сгради, както и използването на соларни панели са предвидени в бъдещата Програма за развитие на регионите 2021-2027 и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

За въпроси свързани с финансирането на проекти  за културни събития представителите на ОИЦ-София  отговориха, че проекти насочени към насърчаване на културно сътрудничество, предприемачество в областта на културата, управление на културното наследство и реализиране на културни събития трябва да се следят поканите от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество,  на ФМ на ЕИП 2014-2021 г.

На срещата бе отбелязано, че през есента на т.г. ОИЦ-София ще проведе информационна среща в община Мирково, с цел представяне на актуална информация за Кохезионната политика на ЕС в България.

Откритата приемна в община Мирково се провежда в рамките на информационна кампания на ОИЦ-София във всички 22 общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд